Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Näin moni ajaa vanhemmalla autolla kuin sinä

Uusmaalaiset ajavat keskimäärin lähes neljä vuotta uudemmilla autoilla kuin pohjoiskarjalaiset. Yle Uutisten laskurilla pystyt tarkastelemaan Suomen autokannan ikää merkeittäin, malleittain ja alueittain sekä vertaamaan muun maan tietoja omaan ajopeliisi.

Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Yle Uutisten Autotietolaskuri

Syötä autosi merkki. Laskuri kertoo sinulle kuinka monta samanlaista autoa Suomen teillä liikkuu.
Tiedot päivitetty 30.6.2013. Aineisto pitää sisällään virhemerkintöjä, koska parempaa aineistoa ei ole ollut saatavilla.Lähde: Trafi, Tilastokeskus

Suomalaisten omistamien autojen keskimääräinen ikä vaihtelee suuresti asuinpaikan perusteella. Maan tuoreimmilla autoilla ajavat uusmaalaiset, jotka Trafin tilaston perusteella liikkuvat keskimäärin hiukan yli kymmenvuotiailla ajopeleillä. Sen jälkeen uusimmat autot löytyvät Varsinais-Suomesta ja Pirkanmaalta (keskimäärin noin 12 vuotta).

Vanhimmat ajoneuvot löytyvät Itä- ja Pohjois-Suomesta. Tosin sielläkin vaihtelut voivat olla suuria. Pohjoissavolaisten omistamien autojen keskimääräinen ikä oli viimeisimmän tiedon mukaan 12,7 vuotta, kun taas Pohjois-Karjalassa vastaava luku oli 13,8 vuotta.

Tällä hetkellä liikennekäytössä olevista autoista yleisin on vuoden 2003 Toyota Corolla. Niitä on tien päällä Trafin tietojen perusteella 9 454 kappaletta. Muista merkeistä ja malleista edelleen ahkerassa käytössä ovat muun muassa vuoden 1999 Opel Astra (8 521 kappaletta) sekä vuosimallin 2004 Volkswagen Golf (7 383 kappaletta).

Koostamallamme laskurilla pystyt tarkastelemaan Suomen autokantaa automerkin tai -mallin mukaan. Voit selailla esimerkiksi sitä, milloin mikäkin automerkki ja -malli on ollut Suomessa suosiossa. Voit myös syöttää laskuriin oman autosi vuosimallin, jolloin pystyt vertaamaan muun maan tietoja omaan ajopeliisi. Pystyt myös katsomaan, oletko oman maakuntasi autoilijoiden joukossa vanhan vai uuden auton omistaja.

Laskurin tiedot perustuvat liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tilastoihin. Tietokantaan merkittyjen autojen kirjoitusasut poikkeavat hiukan toisistaan, minkä vuoksi joidenkin mallien tiedot saattavat näkyä laskurissa väärin.

Suosittelemme