Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Näkökulma: Tappamiseen, diilaamiseen ja prostituutioon yllyttävästä pelistä joulun hittituote?

Yle Uutisten toimittaja on pelannut kaikki Grand Theft Auto -sarjan pelit läpi, ja nyt vuorossa oli viimeisin versio - osa V. Se nousi maailmalla nopeimmin myyväksi viihdetuotteeksi, vaikka se on väkivallan määrässä ja laadussa omaa luokkaansa. Vai juuri siksikö?

Risto Mattila
Risto Mattila
Avaa Yle-sovelluksessa

GTA V:n kantavia teemoja on tuttuun tyyliin kaikkinaisten laittomuuksien tehtailu. Se on toisaalta kiehtovaa, saa tehdä asioita, jotka normielämässä on jyrkästi rangaistuksen uhalla kielletty.

Tuoreimmassa osassa huumebisnekseen tavalla tai toisella osallistuminen ja huumeiden käyttö on viety pisimmälle.

Pelaaja ohjaa kolmea päähenkilöä kuvitteellisessa kaupungissa Los Santos - jonka esikuvana voisi olla vaikkapa Los Angeles!

**Huumeiden diilaamisen **ja käyttämisen lisäksi päähenkilöitä ohjataan striptease-klubille käpälöimään vähäpukeisia strippareita. Jos käpälöinti ei riitä, tanssijattaren voi onnistua puhumaan autoonsa.

Nainen tarjoaa kolmea seksipalvelua 50 - 100 dollarin hintaan. Seksuaalisen aktin jälkeen hänet voi vaikka ampua. Teosta saa sentään poliisit peräänsä. Poliisien kynsiin joutumisen vältteleminen onkin pelin keskeisimpiä juttuja.

Lisäksi arkipäiväisenä puuhana on muiden kaupunkilaisten yliajo ja paikalta pakeneminen. Toki tärkeää on myös ampua kaikkea mikä liikkuu ja tuhota erilaisin asein kaikkea elollista ja elotonta.

Pelin päähenkilöistä nuorin on arviolta runsas parikymppinen miehenalku, joka houkutellaan pelin kuluessa pikkurikollisuudesta vakavien rikosten pariin.

Pelin toinen päähenkilö on keski-ikäinen mies, jonka perhe-elämä on helvettiä, eikä kauniista, ja kalliista asunnoista ja autoista ole avuksi. Mies yrittää hakea apua tilanteeseensa mm. viinasta ja kalliista psykiatrista, mutta ajautuu rikosten loppumattomalle tielle.

Kolmas päähenkilö on ehkä kaikkein sairain tapaus. Tuppukylästä kotoisin oleva, ehkä viisikymppinen Trevor olisi oikeassa maailmassa lukkojen ja kaltereiden takana ja kiven sisässä eristettynä kaikesta. Toivottavasti. Narsismin, hallitsemattoman vihan ja muun sekopäisyyden hallitsema hahmo on jopa pelimaailmassa harvinaisen luotaantyöntävän sekaisin.

Kaikkinaisen laittomuuden lisäksi pelissä on jotain positiivistakin: siinä voi pelata tennistä.

**GTA V **on kielletty alle 18-vuotiailta. Kukkahattutoimittajasedälle tulee kyllä mieleen, että tänä aikana, jolloin on selittämättömiä kouluampumisia ja muita järjettömyyksiä, pitää voida kysyä, kannattaako tällaista peliä hankkia, vaikka olisi aikuinenkin. Tai pitäisikö se jopa kieltää.

Mainittakoon, että pelin online-versio on vieläkin väkivaltaisempi, ja ahdistaa jopa - ja ehkä varsinkin - tällaista keski-ikäistäkin kokenutta pelaajaa.

Rauhaisaa joulun odotusta.

Suosittelemme sinulle