Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Apteekkari alentaa verojaan yhtiöittämällä

Joka kolmas apteekkari on perustanut osakeyhtiön, jonka piikkiin apteekissa myydään kaikki muu paitsi resepti- ja itsehoitolääkkeet. Yhtiöittäminen vähentää yleensä apteekkarin veroja, mutta veroetu on viime vuosina pienentynyt.

D-vitamiinia apteekin hyllyssä.
Kuva: Yle
Kaija Kervinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Noin 200 Suomen 600 apteekkarista on jo siirtänyt muiden tuotteiden kuin lääkkeiden myynnin osakeyhtiölleen. Yhtiön liikevaihtoon kirjautuvat muun muassa apteekissa myydyt vitamiinit ja muut ravintolisät, hammastahnat, sidetarvikkeet ja erilaiset hyvinvointituotteet. Asiakas voi nähdä yhtiön piikkiin menevät eurot kuitista.

Apteekkariliiton talous- ja hallintojohtaja Ilkka Harjula kertoo, että yhtiöiden perustamisvauhti on kuitenkin viime vuosina hidastunut.

- Osakeyhtiön kautta saa edullisemman verokohtelun kuin toiminimiyhtiön henkilökohtaisella veroprosentilla, mutta kun pääomaverotusta on kiristetty ja henkilökohtaiseen verotukseen ei ole tehty vastaavia muutoksia, niin se veroetu on kaventunut viime vuosina.

Muu kuin lääkemyynti kasvaa

Kuopiolaisen Niiralan Apteekin apteekkari Petra Vidgren kertoo, että apteekin myynnin rakenne vaihtelee suuresti apteekin sijainnista riippuen.

- Kaupunginosa- tai kivijalka-apteekit myyvät ylivoimaisesti eniten lääkkeitä.

Etenkin isot apteekit ja esimerkiksi kauppakeskusten apteekit ovat lisänneet huomattavasti muuta kuin lääkkeiden myyntiä. Sillä on kompensoitu reseptilääkemyynnin laskenutta katetta. Apteekki ei kuitenkaan kykene kilpailemaan osakeyhtiönä toimivien päivittäistavarakauppojen kanssa hyvinvointituotteiden myynnissä, jos tuotto lasketaan apteekkarin henkilökohtaiseksi tuloksi.  Yhtiöittämisellä tämä vältetään, todetaan Apteekkariliitosta.

200 miljoonaa euroa yhtiöitetty

Apteekkiala itse tosin lieventelee yhtiöittämisen etuja. Apteekkari Petra Vidgren sanoo, että yhtiössä voi olla paljon muutakin toimintaa kuin markettituotteiden myyntiä. Yhtiön lukuun voidaan tehdä esimerkiksi konsultointia tai asiantuntijatehtäviä. Apteekkarin yhtiön kannattavuus riippuu Vidgrenin mukaan kokonaisuudesta:

- Jos on pieni osakeyhtiö, ja sieltä otetaan tuloa samalla lailla kuin otettaisiin palkkatyöstä, niin siinä ei oo käytännössä mitään eroa.

Talous- ja hallintojohtaja Ilkka Harjulan mukaan ainakin aloittavan apteekkarin on edullisempaa pitää tulot apteekissa eli henkilökohtaisessa verotuksessaan kuin perustaa yhtiö.  

- Sitä (veroetua) saa odottaa muutaman vuoden. Tällaiseen yhtiöön pitää kerätä varallisuutta, jota vasten sitten voi nostaa osinkoja.

Jotain etua yhtiöittämisestä on kuitenkin luvuista päätellen ollut. Apteekkariliiton mukaan yhtiöiden osuus apteekkien tiloissa kertyvästä liikevaihdosta on tätä nykyä noin kymmenen prosenttia eli parisataa miljoonaa euroa.

Valvoja kaipaa tietoja yhtiöistä

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea valvoo lääkelain mukaan vain lääkkeiden myyntiä. Johtaja Eija Pelkosen mukaan valvontamandaatti ei ulotu apteekkareiden yhtiöihin muuten kuin sen vahtimiseen, ettei yhtiöiden toiminnasta ole haittaa lääkemyynnille.  Fimea haluaisi saada yhtiöistä enemmän tietoja.

- Tänä päivänä varsinkin kun puhutaan apteekkien taloudesta,  ja me olemme sitä itsekin selvitelleet, niin sen talouden läpinäkyvyyden vuoksi olisi hyvä saada kaikki tiedot näistä yhtiöistä, johtaja Pelkonen perustelee. 

Fimea haluaisi apteekkareiden yhtiöiden tulostietoja, jotta se voisi paremmin arvioida apteekkien todelliset liikevoitot. Myös tiedot esimerkiksi apteekin ja yhtiön välisistä henkilöstö- tai vuokrakulujen siirroista olisivat hyödyllisiä, kun valvoja arvioi apteekkialan taloudellista tilannetta.

Suosittelemme