Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Selviämisasemat uupuvat kunnista laista huolimatta - Poliisi: "Jotain asialle pitäisi tehdä"

Kuntiin kaivataan kipeästi selviämisasemia. Tällä hetkellä päihtyneet päätyvät joko poliisin putkaan tai päivystyksiin muiden potilaiden sekaan. Vaikka vaatimus selviämisasemista on kirjattu jopa lainsäädäntöön, esimerkiksi Itä-Suomessa selviämisasema löytyy ainoastaan kahdesta kunnasta.

Sammunut mies nurmikolla.
Kuva: Juha-Pekka Inkinen / Yle
Lasse Laitinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tyypillinen poliisipartion päivä: hätäkeskus ilmoittaa päihtyneestä henkilöstä ja poliisi poimii juopuneen säilöön. Pelkästään Pohjois-Karjalassa tällaisia tehtäviä tulee keskimäärin kahdeksan kertaa päivässä. Vuositasolla keikkoja on 3 000. Poliisia juoppokuskina toimiminen ärsyttää.

Puolet meidän asiakkaista, jotka ovat päihtymyksen takia täällä säilössä, kuuluisivat jonnekin muualle.

Vesa Kostamo

- Puolet meidän asiakkaista, jotka ovat päihtymyksen takia täällä säilössä, kuuluisivat jonnekin muualle kuin poliisiputkaan. Jotakin asialle pitäisi tehdä, vaatii ylikomisario Vesa Kostamo Pohjois-Karjalan poliisilaitokselta.

Asialle ei ole kuitenkaan haluttu tehdä mitään, sillä poliisin järjestämä putkayö maksaa kunnille ja valtiolle ainoastaan 10–20 euroa. Kun päihtynyt lähetetään yöpymään esimerkiksi keskussairaalan päivystykseen, hinta nousee jo lähes 400 euroon. Kaiken lisäksi päivystysten jonot ovat huikean pitkiä jo selväpäisten kanssa.

- Päihtyneet ja päihdeongelmaiset aiheuttavat täällä meillä päivystyksen tiloissa meteliä ja levottomuutta, ja voi tulla agressiivisia tilanteita, kertoo päivystyksen apulaisosastonhoitaja Pirkko Hämäläinen Pohjois-Karjalan keskussairaalasta.

"Laki velvoittaa kuntia"

Tilanteen ratkaisuksi on ehdotettu jo pitkään erillisten selviämisasemien perustamista. Selviämisasemista puhutaan jopa lainsäädännössä (Laki päihtyneiden käsittelystä), mutta Itä-Suomessa niitä löytyy ainoastaan kahdesta kunnasta.

- Laki velvoittaa kuntia siihen, että kunnat järjestävät päihdepolitiikan sillä tavalla, että sieltä löytyy näitä selviämisasemia. Niitä ei kuitenkaan ole esimerkiksi Pohjois-Karjalassa, ja sitä sopii ihmetellä.

Päivystyksessä selviämisasemien lisäksi toivotaan erillisen selviämisklinikan perustamista, joka voisi toimia rauhallisena tilana päivystyksen yhteydessä. Tämä näkyisi lyhyempinä päivystysjonoina, sillä nyt päihtyneet otetaan hoitoon usein jonon ohi.

- Me yritämme rauhoittaa päivystyksen odotus- ja seurantatiloja. Jos päihtyneellä potilaalla on poliisi saattajana, niin tilannetta voidaan nopeuttaa sen takia, että poliisi pääsee takaisin omaan työhönsä, selvittää päivystyksen apulaisosastonhoitaja Pirkko Hämäläinen.

Suosittelemme