Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Joukko kansanedustajia vaatii Päivi Räsästä puuttumaan 4-vuotiaan syyrialaistytön tapaukseen

Tyttö sairastaa epilepsiaa. Hän on venäläisessä lastenkodissa, sillä hänen äitinsä on pidätettynä laittomasta maahantulosta epäiltynä.

Neljävuotias Lana-tyttö on joutunut pietarilaiseen lastenkotiin.
Neljävuotias Lana-tyttö on joutunut pietarilaiseen lastenkotiin. Kuva: Punainen Risti
Varpu Kiviranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansanedustaja Maria Guzenina-Richardson (sd.) on jättänyt kirjallisen kysymyksen koskien nelivuotiasta syyrialaistyttöä. Tytön sukulaiset ovat yrittäneet saada hänet Suomeen. Tytöllä ei ole henkilöpapereita, joten hän on jumissa pietarilaisessa lastenkodissa. Guzenina-Richardson perustelee, että tilanne on epäinhimillinen ja ministeri Päivi Räsäsen (kd.) on vaikutettava siihen.

Tyttö ja tämän äiti pyrkivät Suomeen, mutta matkustusasiakirjojen puutteiden vuoksi äiti pidätettiin epäiltynä laittomasta maahantulosta. Hän on vankilassa Venäjällä.

Guzenina-Richardsonin lisäksi kysymyksen ovat allekirjoittaneet kansanedustajat Miapetra Kumpula-Natri (sd.), Erkki Virtanen (vas.), Pekka Haavisto (vihr.), Jaana Pelkonen (kok.), Elsi Katainen (kesk.), Teuvo Hakkarainen (ps.) ja Mika Niikko (ps).

Tyttö sairastaa epilepsiaa ja tarvitsee lääkkeitä. Suomen maahanmuuttovirasto huomauttaa, että kaikissa maahanmuuttoasioissa noudatetaan samoja sääntöjä, joista ei poiketa. Muun muassa Pelastakaa lapset -järjestö on muistuttanut, että tyttöä olisi kohdeltava ensisijaisesti lapsena, eikä maahanmuuttajana.

Syyriasta on paennut ainakin kaksi miljoonaa pakolaista konfliktin jaloista. Yli kaksi vuotta kestäneessä sodassa on kuollut yli 100 000 ihmistä.

Suosittelemme sinulle