Suomen Merimies-Unionin entinen sopimussihteeri Klaus Höglund ja entinen aktiivi Paavo Mustonen kertoivat Ajankohtaiselle kakkoselle tiistaina, että he olivat jo pitkään pohtineet saamiensa tietojen julkistamista. Vasta Höglundin eläköityminen vapautti miehet toimimaan.
Greenpeacen aktiivien pidätys Venäjällä ja eduskuntakeskustelu Suomen arktisesta strategiasta tarjosivat tilaisuuden.
- Soitin Paavolle, kun hänellä on paremmat suhteet tiedotusvälineisiin, että eiköhän me ruveta toimiin, sanoo Höglund.
- Muistan vielä paikankin keskeltä nurmikkoa, kun otin ensimmäiset yhteydet. Olin vain odottanut, milloin operaatio alkaa, kertoo Mustonen.
Putkonen välitti tietoja
Ensimmäisenä viesti meni mm. kansanedustaja Kaj Turuselle (ps.). Kun tuloksia ei alkanut kuulua, miehet ottivat yhteyttä perussuomalaisten työmieheen Matti Putkoseen.
- Minulle oli hiukan yhteensattuma sitten, että Putkonen oli Ajankohtaisessa kakkosessa ja hän viittasi ilman nimiä Hautalan painostukseen tässä rikosilmoitusasiassa, ja sitten seuraavana aamuna olikin Iltalehdessä se juttu.
Mustonen ja Höglund seurasivat tilanteen kehittymistä Posiolla Mustosen eräkämpän remonttitalkoissa. Heitä harmitti, että julkinen keskustelu keskittyi rikosilmoitusasiaan.
He ottivat taas yhteyttä Putkoseen, ja kertoivat, että Hautala oli yrittänyt estää Arctia Shippingin yhteistyön öljyjätti Shellin kanssa.
- Perjantaina puoliltapäivin ministeri sitten ilmoittikin erostaan, miehet summaavat.
Motiivina huoli työpaikoista
Höglund ja Mustonen sanovat, että heidän tavoitteenaan ei ollut kehitysministerin kaataminen, vaan huoli merenkulun työpaikoista.
- Ei me oltu sitä edes sillä tavalla ajateltu, sanoo Mustonen.
- Kyllä me haluttiin nostaa keskusteluun merimiesten asema ja vähentyneet merityöpaikat. Ei yhden henkilön vainoaminen ole ollut millään tavalla keskiössä.
- Kohteena on suomalainen merenkulku eikä yksistään merenkulku, säestää Höglund.
- Nythän on puhuttu paljon näistä telakoista ja tässä on satojen ja tuhansien ihmisten työpaikoista kysymys.
Kaksikko laskee, että 90-luvun lopulla Suomessa oli 10 500 merityöpaikkaa, mutta nyt luku on noin 7 500. Työpaikkojen häviämisen he laskevat suurelta osin vihreiden kontolle.
Vihreiden syntilistaan kuuluu mm. europarlamentaarikko Satu Hassin toiminta nuuskan myynnin kieltämiseksi autolautoilla. Tilanne johti miesten mukaan laivojen liputukseen Ruotsiin ja satojen työpaikkojen menetykseen.
Luopuminen jäänmurtajien offshore-toiminnasta ja monitoimimurtajien hankinnasta leikkaa lisää työpaikkoja. Monitoimimurtaja työllistää lähes tuplaten merenkulkijoita verratuna perinteiseen jäänmurtajaan.
Tiedot neuvottelujen yhteydessä
Höglund sai tietoja kevään 2012 tapahtumista ja Hautalan roolista Arctia Shippingin kanssa käydyissä työehtosopimuksen täydennysneuvotteluissa.
- Neuvoteltiin lähes viikoittain, ja ennen palaveria on yleensä tällaista vapaampaa keskustelua, ja olen hyvä kuuntelemaan, kertoo Höglund.
- Pienistä tiedonmuruista sain sellaisen aavistuksen, että tällainen rikosilmoitus on annettu ja se on vedetty pois. Tuli myös se käsitys, että ministeri ja ministeriö olivat jollain tavalla olleet tässä poisvetämisessä mukana.
Ammatiltaan molemmat miehet ovat laivakokkeja. Merimies-Unionin sopimussihteerinä toiminut Höglund on SDP:n jäsen, mutta omien sanojensa mukaan "ei aktiivinen". Paavo Mustonen on toiminut mm. luottamusmiehenä, työsuojeluvaltuutettuna ja Merimies-Unioinin liitovaltuuston jäsenenä. Hän on kertomansa mukaan poliittisesti sitoutumaton.
Poistettu 15.10. klo 22.10 jutun kahdeksannesta kappaleesta lause "Tämäkin tieto päätyi lehteen."