Hyppää sisältöön

Kuntien velka kasvaa miljardeilla, jos nykymeno jatkuu

Jopa sata suomalaista kuntaa käy tänä vuonna yt-neuvotteluja säästöjen löytämiseksi, Kuntaliitto kertoo. Kun Suomen kuntien velat lasketaan yhteen, summaksi kertyy 14 miljardia euroa. Jos mitään ei muuteta, velkaa kertyy yli 2,5 miljardia vuodessa lisää.

Kuntien vaakunoilla koristeltu käytävä Suomen Kuntaliiton tiloissa Helsingissä.
Kuntien vaakunoilla koristeltu käytävä Suomen Kuntaliiton tiloissa Helsingissä. Kuva: Yle
Yle Uutiset

Kovaa vauhtia kasvavat velat painavat kuntien niskassa yhä raskaampina, jos lainakorot nousevat. Monet kunnat etsivät nyt miljoonasäästöjä. Esimerkiksi Raasepori sai äskettäin päätökseen yt-neuvottelut. Tiistaina kaupunki ilmoitti vähentävänsä yhteensä sata henkilötyövuotta kahden seuraavan vuoden aikana. Tavoitteena on 2,5 miljoonan euron säästöt.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Raaseporin pääluottamusmies Jari Salminen on tyytyväinen neuvottelujen tulokseen.

– Tietenkin on hyvä tulos, että yhteistoimintalaki ei ole irtisanomislaki eli päädyttiin niihin kaikkiin muihin mahdollisiin ratkaisuihin eikä irtisanomisia tuotannollisista ja taloudellisista syistä tarvittu, Salminen sanoo.

"Valtion ei pidä määrätä uusia velvoitteita"

Kuntien yhteenlaskettu velka on tällä hetkellä vajaat 14 miljardia euroa. Nykymenolla kunnat tulevat velkaantumaan lisää noin 2,6 miljardia euroa vuodessa.

– Kuntien on välttämätöntä hillitä menokehitystä. Pitäisi löytyä hyvin maltillinen palkkaratkaisu ja samanaikaisesti valtion tulee pidättäytyä uusista velvoitteista ja tehtävistä ja jopa pyrkiä niitä vähentämään, valtiovarainministeriön kuntaosaston ylijohtaja Päivi Laajala sanoo.

– Olemme toistaiseksi onnellisessa tilanteessa: korkotaso on historiallisen alhainen. Tilanne vaikeutuu selkeästi, jos korkokanta lähtee nousuun, koska se väistämättä johtaa siihen, että leikkaustarpeet selkeästi kasvavat, Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma huomauttaa.

Heikoimmassa tilanteessa ovat talouden rakennemuutoksen vuoksi työpaikkoja menettäneet kunnat. Kuntaliiton Kari-Pekka Mäki-Lohiluoman mukaan noin sata kuntaa aloittanee yt-neuvottelut tänä vuonna. Yhtä moni kunta aikoo tilkitä budjettivajettaan korottamalla verotusta.

– Yt-neuvotteluille, toiminnan tehostamiselle ja uudelleen arvioinneille ja tehtävistä osittaiselle luopumiselle ei mielestäni ole vaihtoehtoja, Mäki-Lohiluoma perustelee.

Suosittelemme sinulle