Hyppää sisältöön

Gustav Klimtin friisin entiset omistajat vaativat Wienin vetonaulaa Itävallan valtiolta

Juutalaisen taiteenkeräilijän perhe katsoo Itävalla vieneen kuuluisan Beethovin-friisin vääryydellä. Asia menee oikeuden ratkaistavaksi.

Anniina Wallius

Itävallan on luovuttava taiteilija Gustav Klimtin suurteoksesta, joka kuuluu Wienin nimekkäimpiin nähtävyyksiin, entisen omistajan perhe vaatii. Sen mukaan Itävallan valtio kiristi Klimtin friisin sen omistajalta Erich Ledererilta 1970-luvulla.

Itävallan kulttuuriministeriö vahvistaa saaneensa Ledererin perillisiltä virallisen vaatimuksen 32 metriä pitkän ja kaksi metriä leveän Beethoven-friisin palauttamisesta.

Perillisten mukaan Itävalta painosti Ledererin myymään teoksen vastineeksi siitä, että hän sai luvan viedä maasta muita teoksia. Juutalainen taiteenkeräilijä oli menettänyt ne natseille toisen maailmansodan aikana, mutta saanut sodan jälkeen takaisin.

Friisistä maksettiin Ledererille hieman yli puoli miljoonaa euroa. Se oli vain puolet huutokauppakamari Christien arvioimasta hinnasta, kertovat itävaltalaiset tiedotusvälineet ja yhdysvaltalainen The New York Times.

Perhe katsoo, että joitakin vuosia sitten muutetun lainsäädännön perusteella teos kuuluu sille. Oikeuden päätös on odotettavissa aikaisintaan ensi kesänä.

Klimtin vuonna 1902 maalaaman friisin kuvat symboloivat matkaa onneen. Klimtiä inspiroi teokseen Beethovenin yhdeksäs sinfonia.

Friisi restauroitiin perusteellisesti 1970- ja 1980-luvuilla ja sijoitettiin wieniläisen Secenssions-taideryhmän tuotantoa esittelevään taidemuseoon.

Modernisti Gustav Klimt (1862 - 1918) oli yksi maailman tärkeimmistä jugendtaiteilijoista, joka elinaikanaan järkytti monia eroottisella symbolismillaan. Hän kuului Secessionin perustajiin.

Suosittelemme sinulle