Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Euran nuoret tarjoilevat pop-up-lounasta

Eurassa tänään aukeava lounasravintola ei olekaan ihan mikä tahansa. Kunnassa on lähdetty taistelemaan nuorten syrjäytymistä vastaan antamalla koulua ja työpaikkaa vailla oleville nuorille mahdollisuus perustaa oma ravintola kolmen viikon ajaksi.

Nuoria laittamassa ruokaa ravintolan keittiössä.
Kuva: Jari Laasanen / Yle
Kati Rantala,
Jari Laasanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Eurassa käynnistyy tänään perjantaina kello 11 pop-up-lounasravintola. Nuorten työpaja-ajatuksella toimivan lounasravintolan idea on pitää  pystyssä lounasravintolaa kolmen viikon ajan, kuuden työttömän ja vaille koulutuspaikkaa olevan euralaisnuoren voimin. Nuoria työvalmennetaan projektin aikana ja palkattu keittiömestari antaa nuorille välitöntä palautetta työstä.

Miksei tästä voisi tulla jopa tulevaisuuden ammatti.

Pop-up-Euran toimintaan osallistuva Aki Toivonen

- Tässä valmistuu parhaillaan kurpitsapyrettä. Tämä on ollut kyllä ihan loistavaa, että oppii tekemään uutta. Miksei tästä voisi tulla jopa tulevaisuuden ammatti, pohtii pop-up-ravintolan pyörittämiseen osallistuva Aki Toivonen.

Eurassa on lähdetty hakemaan uusia polkuja nuorille päästä kiinni työ-ja opiskeluelämään. Euran kunta otti ennakkoluulottoman asenteen ja päätti toteuttaa haastetta pop-up-ravintola Euran muodossa.

- Valmennamme nuoria yksilötasolla siitä, että omista unelmista ja tavoitteista voi löytyä koulutuspaikka tai työtä. Lisäksi nuoret ovat tässä työyhteisön jäseniä, jolloin he oppivat varautumaan työelämän haasteisiin, kertoo projektipäällikkö Pekka Kuru.

Valmennamme nuoria yksilötasolla siitä, että omista unelmista ja tavoitteista voi löytyä koulutuspaikka tai työtä.

Projektipäällikkö Pekka Kuru

Nuorilla ei ole minkäänlaista aiempaa kokemusta ravintolatyötsä, mutta pop-up-ravintolan valmisteluissa taitoja on karttunut nopeasti. Perjantain lounaslistalta löytyy alkupalaksi itsetehtyä saaristolaislammasta ja -leipää lähikasviksillla höystettynä. Pääruoaksi kypsyy yrttimurekkeella täytettyä kananpoikaa ja jälkiruoaksi vielä omenatorttua ja itsetehtyä jäätelöä.

- Me teemme kaikki leipomiset ja jälkiruoat itse, ja tässä on nyt todella haastava menyy. Meillä oli eilen 35 koeasiakasta ja palaute oli erinomainen, Kuru riemuitsee.

Euran nuorten pop-up-ravintola sijaitsee Säkylä-Huittinen-Rauma-teiden risteyksessä, JR Holvikellarin toimitilojen kyljessä.

Suosittelemme sinulle