Hyppää sisältöön

T-paidan ompelijalle jää vain luu käteen

Intialainen ompelija saa minimaalisen korvauksen ompelemastaan t-paidasta. Täysin kotimaisen yrityksen ongelma on taas saada kuluttajahinnat pysymään maltillisina.

Näin muodostuu Intiassa valmistetun t-paidan hinta... Kuva: Stina Tuominen, Yle / Fair Wear Foundation

Intiassa ommeltu Reilun kaupan puuvillainen t-paita maksaa kaupassa 29 euroa.

Fair Wear -järjestö selvitti, mistä osista paidan hinta muodostuu. Suurimman siivun hinnasta nappaa kauppa. Ompelijalle jää käteen yhden paidan ompelemisesta 18 eurosenttiä.

Intialaisen ompelijan kuukausipalkka on noin 40 euroa.

Ekologisia ja eettisiä vaatteita omalle Nurmi-merkilleen suunnitteleva Anniina Nurmi selvitti A-Studio Streamin pyynnöstä, miten suomalaisen, ekologisen ja eettisen t-paidan hinta muodostuu. 59 euron hintaisen miesten t-paidan valmistuksessa leikkuu - ja ompelutyön hinnaksi on laskettu 7 euroa. Suomessa ompelija tienaa kuussa reilut 1600 euroa.

Halpavaatteet tuodaan ulkomailta

Vaatebisnes on kansainvälistynyt reilussa parissakymmenessä vuodessa. 80-luvulla ala työllisti kymmeniä tuhansia, mutta 2010-luvulle tultaessa vaatetus-ja tekstiiliteollisuudessa työskenteli alle 5000 henkeä.

Kokonaan suomalaista tuotetta voi olla jatkossa vaikea löytää kaupasta. Monelle suomalaiselle merkille vaatteen lähellä tuottaminen on alkanutkin tarkoittaa Viroa.

Myös Nurmi -merkin vaatteita aiotaan jatkossa tehdä osa tuotannosta Suomessa ja osa Virossa ja Latviassa.

- Katteita pitäisi saada hieman paremmiksi, eli toisin sanoen meidän on pakko etsiä vaihtoehtoja myös Suomen rajojen ulkopuolelta, sanoo vaatesuunnittelija Anniina Nurmi A-Studio: Streamille sähköpostitse.

A-Studio: Stream keskustelee vaatteiden eettisyydestä ja yritysten vastuusta tuottajamaiden työoloista perjantaina 18.10. Studiossa vieraina Stockmannin viestintäjohtaja Nora Malin, Tekstiili- ja muotialat Ry:n toimitusjohtaja Veli-Matti Kankaanpää ja Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen viestintäpäällikkö Jukka Pääkkönen. Osallistu: Twitterissä #a_stream ja Facebookissa.

Suosittelemme sinulle