Hyppää sisältöön

Muotokuvaan karheutta risoilla sukkahousuilla

Usein ihminen haluaa, että hänet kuvataan muotokuvaan kauniina, ilman ryppyjä ja merkkejä eletystä elämästä. 

Näyttelyvieraita Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton muotokuva-näyttelyssä Lahden taidemuseossa.
Näyttelyvieraita Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton muotokuva-näyttelyssä Lahden taidemuseossa. Kuva: Yle
Minna Rinta-Tassi

Kuvataiteessa muotokuvat ovat yhä suosittu aihe.  Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton muotokuva-näyttely Lahden taidemuseossa kysyy, millaisena me haluamme itsemme muille näyttää.

Hän tykkäsi lopputuloksesta, on kuulemma näköinen.

Jukka Huhtala

Näyttelyn maalauksissa, veistoksissa, valokuvissa, videoissa ja installaatioissa ihmiset on kuvattu niin kuin he oikeasti ovat: uurteisin kasvoin, rikkinäisin sukkahousuin tai kaljatölkki kädessä. 

- Malli oli käymässä Kanarialla. Soitin hänelle, että osta sieltä mahdollisimman räikeä Kanaria-lippis. Tehdään sinusta taulu. Hän tykkäsi lopputuloksesta, on kuulemma näköinen,  kertoo kuopiolainen Jukka Huhtala isosta maalauksesta, jonka teki ystävästään.

Ihmiset ovat tehneet muotokuvia toisistaan aina. Muotokuva-näyttelyyn oli tarjolla yli 2000 uutta teosta, joista näyttelyn kuratoinut kuvataiteilija Vappu Rossi valitsi noin sata. Mukana on 56 taiteilijaa eri puolilta Suomea.

Tilaustöiden turvin vapaampaa taidetta

Taiteilijalle muotokuvat ovat yleensä välttämätön tulonlähde. Vappu Rossin mukaan tilatuista muotokuvista perinteinen öljyvärimaalaus lienee yhä kaikkein toivotuin muotokuvatapa

Minua kiinnostaa elämän jättämä jälki.

Mari Hokkanen

Helsinkiläinen taiteilija Mari Hokkanen kertoo, että ihmiset haluavat heidät kuvattavan jollain tapaa kauniina tai jopa sellaisina kuin he toivoisivat peilikuvansa olevan. Hokkaselta esillä on kaksi valokuvateosta

Monelle taiteilijalle tilaustöinä tehdyt muotokuvat mahdollistavat muun, vapaamman taiteen tekemisen.

Jos taiteilija Mari Hokkanen saa itse valita kuvattavansa, hän valitsee henkilön, jonka kasvoista välittyy tarina.

- Jos valitsen malleja, niin enemmän haluan valita mielenkiintoisia kasvoja. Kuvaajana minua ei koskaan ole kiinnostanut nuori kaunis nainen. Minua kiinnostaa enemmänkin elämän jättämä jälki.

Suosittelemme sinulle