Hyppää sisältöön

Titanicin uppoamista säestänyt viulu myyntiin

Orkesterinjohtaja Wallace Hartleyn viuluksi uskottu soitin huutokaupataan Isossa-Britanniassa lauantaina. Kukaan orkesterin jäsenistä ei selvinnyt uppoavasta laivasta hengissä. Orkesteri jatkoi soittoaan loppuun asti.

Paula Tapiola

Elokuvista tutussa, kirvelevässä kohtauksessa viulut soivat, kun Titanic uppoaa jäiseen mereen. Laivan orkesteri säestää matkustajat viimeiselle hyiselle matkalle meren syövereihin.

Orkesterin uskotaan soittaneen hymniä "Nearer, My God, To Thee" rohkaistakseen matkustajia, jotka jonottivat pääsyä pelastuslautoille. Kukaan soittajista ei selviytynyt hengissä Titanicin uppoamisesta Pohjois-Atlantilla vuonna 1912. Orkesterinjohtaja Wallace Hartleyn viuluksi uskottu soitin on nyt kuitenkin tulossa huutokaupattavaksi.

– Se on merkittävä pala historiaa, meklari Andrew Aldridge huukauppakamari Henry Aldridge and Sonista sanoo.

– Olen ollut meklari 20 vuotta, mutta en ole koskaan aiemmin nähnyt esinettä, joka aiheuttaisi yhtä suuren tunteen ihmisissä.

Orkesterinjohtaja Wallace Hartley ja orkesterin seitsemän muuta jäsentä hukkuivat 1517 joukossa, kun Titanic upposi törmättyään jäävuoreen.

– Herra Hartley ja orkesterinjäsenet olivat hyvin rohkeita ihmisiä. He hoitivat tehtävästä katkeraan loppuun saakka, Aldridge huomauttaa.

Huutokauppakamarin mukaan viulun aitous on tarkastettu lukemattomilla testeillä, ja se väittää, että viulu epäilyksettä kuului Hartleylle. Saksalaisvalmisteinen viulu oli lahja Hartleyn morsiamelta Maria Robinsonilta, ja siihen on kaiverrettu sanat "Wallacelle, kihlauksemme johdosta, Maria".

Huutokauppakamari on erikoistunut Titanicin muistoesineisiin. Viulun hinnan uskotaan nousevan noin 236 000 euroon, vaikka sillä ei voi enää soittaa.

Suosittelemme sinulle