Hyppää sisältöön

Sotasankarista maanpetturiksi - mitä ajattelet paljastuksista sodanajan Suomesta?

Törni siirtyi Lapin sodan aikana vihollisen riveihin Saksaan SS-joukkoihin. Seurauksena oli kotimaassa maanpetostuomio, jota on myöhemmin väitetty poliittiseksi ja virheelliseksi. Millaisia ajatuksia uudet paljastukset herättävät? Mitä sinä tiedät Törnin vaiheista?

Lauri Törni.
Lauri Törni. Kuva: SA-kuva
Augustina Jämsä

Suomen sotasankareista paljastuu uusia piirteitä, jotka on sodanjälkeisessä Suomessa piilotettu myyttisten tarinoiden taakse. Mitä sinä tiedät Törnistä ja hänen vaiheistaan?

Dosentti Juha Pohjonen ja tutkijatohtori Oula Silvennoinen arvostelevat Tuntematon Lauri Törni -kirjassaan "jutunkertojia", jotka ovat vääristelleet Törnin tarinaa.

Mannerheim-ristin ritari **Lauri Törni **oli lahjakas sotilas, joka kirjan mukaan nautti taisteluista. Hänen ongelmansa alkoivat, kun sota loppui.

Maanpetostuomio vei Törniltä myös sotilasarvon. Sen palauttamisesta on tehty eduskunnassa 2000-luvulla kaksi kirjallista kysymystä, ja Törnin ihailijat pitävät vaadetta yhä esillä. Tutkijan mielestä haikailut olisi syytä lopettaa.

- Niin kuin normaalilla ihmisellä on hämmentäviä, ristiriitaisia ja kielteisiä piirteitä, tällaiset asiat on Törniin liittyvässä julkisuudessa lakaistu maton alle, tai sitten niitä on pyritty peittelemään, kritisoi Silvennoinen.

Suosittelemme sinulle