Kotioloissa, varsinkin sulan maan aikaan, voidaan koiralle joutua antamaan ensiapua haavojen hoitamiseksi. kertoo vastaava eläinlääkäri Kirsi Mäkimattila joensuulaisesta Eläintohtori Kivuttomasta:
- Jos koiralle sattuu onnettomuus, jossa sille tulee syvä, repsottava ja vuotava haava, niin se on syytä tuoda eläinlääkäriin. Mutta jo kyseessä on pintanaarmu, niin silloin haava kannattaa puhdistaa ja peittää, jotta koira ei nuole haavaa.
- Haavan ympärystä olisi hyvä ajella karvoista, koska normaali laastari ei muutoin pysy siinä kiinni. Joskus tassu kaipaa myös tossua haavan suojaksi. Tossuja on myös myytävänä, kertoo Mäkimattila.
Koiralla on kehossaan ihmisten tapaan paikkoja, jotka vuotavat erityisen helposti verta. Yksi paikka on kynsi:
- Jos kynsi on leikattu liian lyhyeksi ja verta vuotaa, niin sitä kannattaa hoitaa kylmähauteella kymmenisen minuuttia. Myös perunajauho auttaa veren tyrehtymisessä. Eläinkaupoista ja eläinklinikoilta saa myös veren hyydyttämistä edistäviä jauheita, neuvoo Mäkimattila.
Jos kynsi on leikattu liian lyhyeksi ja verta vuotaa, niin sitä kannattaa hoitaa kylmähauteella
Kirsi Mäkimattila
Jos verta tulee suihkuamalla, on syytä viedä koira lääkäriin.
Nyrjähdykset vaativat tarkkailua
Jos koiralta nyrjähtää jalka niin, että esimerkiksi ulkoilun jälkeen koira ei halua laittaa jalalle painoa vajaan vuorokauden aikana, niin koira on syytä toimittaa lääkäriin. Mutta jos koira alkaa varovasti laskemaan painoa jalalle ja syö, sekä juo normaalisti, niin tilannetta voi seurata muutamia päiviä.
- Jos tilanne menee parempaan päin, niin viikon tai kahden kuluessa tilanne on ohitse. Pentukoirien kohdalla kannattaa olla herkempi tuomaan eläin lääkäriin.
Myrkytyksiä saa kotoakin
Kotioloissa on koiralle monta vaaran paikkaa saada myrkytys. Uteliaisuus ja hyvä tuoksu houkuttelee lemmikkiä pistämään suuhunsa myös sellaista, mikä ei sovi sille.
Yleisiä myrkytyksen aiheuttajia ovat ihmisten herkut ja naposteltavat, kuten ksylitolipurukumi ja suklaa.
-Ksylitoli on vaarallista koiralle. Sanotaan, että yksi purukumityyny sisältää ksylitolia vähän yli gramman. Se on jo vaarallinen määrä pikkukoiralle. Kymmenkiloiselle koiralle riittää puolestaan 10 – 20 purukumia.
-Ksylitoli laskee veren sokeria voimakkaasti ja koira tuupertuu. Ensiapuna voi laittaa hunajaa koiran suupieliin verensokerin kohottamiseksi, neuvoo Kirsi Mäkimattila.
Ksylitoli laskee veren sokeria voimakkaasti ja koira tuupertuu
Kirsi Mäkimattila
Koira kannattaa viedä lääkäriin jatkotarkastukseen
Suklaa ei ole niin vaarallista kuin ksylitoli. Vaaleaa maitosuklaata joutuu kymmenkiloinen koira syömään jopa 10 levyä, ennen kuin se on hengenvaarallista. Tumma suklaa on vaarallisempaa jo pienemmissä määrissä.
Jos myrkytyksen tapahtumisesta on kulunut useita tunteja, on koira yleensä vietävä lääkäriin.
Esine henkitorvessa voi irrota taputtelemalla
Jos koira on saanut henkitorveensa tai kurkkuun esimerkiksi kuivaa ruokaa, heiniä tai jonkun esineen, voi apuna olla palleaote. Samalla tavalla kuin ihmisillekin, painalletaan pari kertaa palleaotteella kevyesti siltä kohtaa, mistä loppuu kylkiluut.
Pientä koiraa voi myös roikottaa takajaloista, jotta tukos poistuu painonvoiman avulla.
Esineen tai ruuan voi yrittää poistaa myös vetämällä kieltä ulos ja tunnustelemalla sormilla kurkkua.
Ripulointi on yleistä ja pitkäkestoistakin
Koirilla on melko yleistä, että eläin ripuloi. Eläinlääkäri Kirsi Mäkimattilan mukaan, jos kyseessä ei ole pentukoira, eikä sairas vanha koira, niin koiran vointia soi seurata kotona:
Ripuloinnin aikana pitäisi huolehtia koiran nesteytyksestä
Kirsi Mäkimattila
- Ripuloinnin aikana pitäisi huolehtia koiran nesteytyksestä ja apteekista tai eläinlääkäriltä voi saada vatsan toimintaa rahoittavia aineita.
- Kuiva muona kannattaa jättää pois, ja tarjota keitettyä riisiä tai kaurapuuroa.
Jos ripuli ei mene ohitse muutamassa päivässä, eikä näytä loppumisen merkkejä, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin. Pentukoirien kanssa on oltava varovaisempi, koska pentukoiran ja vanhan koiran keho kuivuu nopeammin.