Hyppää sisältöön

Arkeologit hämmentyivät: Keihäineen haudattu etruskiprinssi olikin prinsessa

Hauta-aarteista ei kannata vetää liian nopeita johtopäätöksiä, kommentoi brittiarkeologi Judith Weingarten sukupuolittuneita ennakkokäsityksiä etruskihaudan tutkimuksissa.

Arkeologit tutkivat etruskihautaa Italian Tarquinissa elokuussa 2010. Kuva: EPA / ANSA

Italian ainutlaatuinen etruskihauta on edelleen yhtä huima tieteellinen löytö kuin viime kuussa, jolloin arkeologit julistivat sen vainajan soturiprinssiksi. Luututkimuksissa vainaja kuitenkin paljasti uuden yllätyksen: aseineen haudattu mahtimies olikin mahtinainen.

Hänen hautansa sijaitsee vuorenrinteessä Tarquiniasta, noin 80 kilometrin päästä Roomasta. Hautajaisista on noin 2 600 vuotta.

Kreikkalaisen historioitsijan mukaan etruskinaiset työskentelivät ulkona, rentoutuivat alasti ja joivat vapaasti.

Kivipenkillä maanneen vainajan vieressä oli keihäs, ja rintakehälle jääneet soljet kertoivat, että hänet oli luultavasti haudattu viittaan kiedottuna. Jaloissa oli suuri pronssivati, jossa oli edelleen nähtävissä ruoan jäänteitä.

Haudassa oli toinenkin vainaja. Hänen ruumiinsa oli vain kasa tuhkaa. Tutkijat arvelivat, että kyseessä oli soturin puoliso, prinsessa, jolle haudasta löytyneet korut kuuluivat.

Edelleenkin arvellaan, että tuhkattu vainaja oli puoliso, soturiprinsessan mies. Sukupuoli on varmistunut tutkimuksissa. Soturi itse on osoittautunut 35–40-vuotiaaksi naiseksi.

Kenen keihäs?

Keihäs aiheuttaa tulkintakiistaa tutkijoiden kesken. Torinon yliopiston arkeologin Alessandro Mandolesin mielestä keihäs symboloi vainajien välistä liittoa. Ateenassa sijaitsevan brittiläisen arkeologisen instituutin tutkija Judith Weingarten pitää näkökulmaa kovin miehisenä ja erittäin epätodennäköisenä.

– Keihäs oli naisen vieressä. Se kertoo hänen merkittävästä asemastaan, Weingarten sanoo.

Hautalöydön tulkinnassa harhaan saattoi viedä se, että etruskinaisten asema oletettiin yhtä rajoitetuksi kuin aikansa kreikkalaisnaisten. Kreikkalaisen historioitsijan Theopompusin mukaan etruskinaiset kuitenkin työskentelivät ulkona, rentoutuivat alasti, joivat vapaasti eivätkä olleet huolissaan, elleivät aina tienneet lastensa isää.

Weingarten sanookin, ettei arkeologien kannattaisi vetää johtopäätöksiä luutuneiden käsitysten pohjalta. Korujen löytyminen ei suinkaan aina tarkoita, että haudassa on nainen, sillä "bling-bling oli miehillekin mieleen", Weingarten sanoo blogissaan.

Etruskisoturin sukupuolenvaihdoksesta kertoo blogin lisäksi myös Live Science -sivusto.

Suosittelemme sinulle