Hyppää sisältöön

Näkökulma: Yksi vaalea Maria ja aika monta tummaa

Kreikassa esiin nousseessa lapsisieppaussotkussa on mukana monta muutakin lasta kuin eurooppalaisten tiedotusvälineiden kansiin nostettu "vaalea enkeli", kirjoittaa ulkomaantoimittaja Marika Kataja-Lian.

Marika Kataja-Lian

"Jos et ole kiltisti, mustalaiset tulee ja vie mukanaan." Näin peloteltiin 89-vuotiasta mummoani lapsena.

Noista 1920-luvun loppuvuosista ei ilmeisesti ole päästy kovinkaan kauas, ainakaan jos lukee tämänpäiväisiä Euroopan tiedotusvälineitä.

Kreikkalaisesta romanileiristä löytyneen nelivuotiaan vaalean Marian kasvot ovat koristaneet viime päivät kaikkia eurooppalaisia tiedotusvälineitä.

"Vaalean enkelin" vanhempia on etsitty muun muassa Pohjoismaista, Britanniasta ja Bulgariasta.

Kyynisempi voisi jopa sanoa, että lehtien kansissa esiintynyt vaalea Maria on "kerjännyt" järjestölle paljon enemmän varoja kuin ottovanhemmilleen kadulla tanssimalla.

Tuhannet toiveikkaat ovat ottaneet järjestöön yhteyttä. Monet sellaisetkin vanhemmat, joiden vauva on kuollut, toivovat, että lapsi löytyisikin ihmeellisesti elossa toiselta puolelta mannerta tai jopa maapalloa.

Hyväntekeväisyysjärjestö on saanut valtavasti huomiota osakseen – sekä tavara- ja rahalahjoituksia.

Kyynisempi voisi jopa sanoa, että lehtien kansissa esiintynyt vaalea Maria on "kerjännyt" järjestölle paljon enemmän varoja kuin ottovanhemmilleen kadulla tanssimalla.

Puhumattakaan siitä, montako sanomalehteä kasvoilla on myyty.

Lapsen vanhempina esiintynyt pariskunta on vangittu sieppauksesta epäiltynä. He ovat itse sanoneet asianajajiensa välityksellä, että ovat ottaneet lapsen huostaansa, koska tytön äiti ei ole pystynyt enää huolehtimaan lapsesta.

Äidiksi väitetyllä, tiettävästi bulgarialaisella siirtotyöläisellä, oli kerrotun mukaan jo itsellään viisi lasta.

Samaan aikaan myös kreikkalaisperheet itse joutuvat antamaan lapsiaan orpokoteihin (siirryt toiseen palveluun), kun rahat eivät enää riitä elättämiseen talouskriisin vuoksi. Lisäksi 10 prosenttia kreikkalaislapsista elää nälässä.

Romaninainen puolestaan oli rekisteröinyt itselleen syntyneen kuusi vauvaa kymmenen kuukauden sisään eri henkilöllisyystodistuksilla.

Missään tiedotusvälineissä ei ole kerrottu sitä, mitä näille lapsille on tapahtunut pidätyksen jälkeen.

Onko myös nämä oletettavasti enemmän pariskuntaa ulkoisesti muistuttavat eli tummahiuksiset lapset otettu lastensuojelijoiden huostaan?

Etsitäänkö heidän biologisia vanhempiaan samalla kiivaudella kuin vaalean pikkutytön?

Kreikan poliisi syyttää pariskuntaa lapsikaupasta. Kreikka onkin yksi kansainvälisen lapsikaupan keskuksia, jossa lapsia välitetään muun muassa Balkanilta, Albaniasta, Romaniasta ja Bulgariasta.

YK:n lastenjärjestön Unicefin Kreikan-johtajan (siirryt toiseen palveluun) mukaan tuhansia lapsia joutuu vuosittain kansainvälisten rinkien kautta seksityöläisiksi, laittoman elinkaupan uhreiksi, kaduille kerjäämään – tai heidät myydään lapsettomille pariskunnille. BBC:n mukaan yhden lapsen hinta pariskunnalle on jopa 30 000 euroa.

Kaiken mahdollistaa Kreikan löysä lainsäädäntö, jossa lapsen rekisteröintiin riittää kahden henkilön lausunto lapsen syntymästä.

Jos Marian tapaus saa aikaan sen, että Kreikan kautta toimiva lapsikauppa saadaan kuriin, erinomaisen hyvä niin.

Ongelmana saattaa kuitenkin olla se, että kreikkalaisvirkamiehet itse ovat syyllistyneet korruptioon, jopa lapsikauppaan.

Minne sadat romanilapset katosivat viranomaisten huomasta? Etsiikö Kreikan poliisi ja interpol heitä?

Yksi esimerkki on niin kutsuttu Agia Varvaran lasten tapaus (siirryt toiseen palveluun).

Siinä lastensuojelujärjestö otti huostaan yli 600 albanialaista romanilasta, jotka sittemmin katosivat järjestön huomista 1998–2002. Sadat lapset ovat yhä tänäkin päivänä kateissa ja heidän epäillään joutuneen ihmiskaupan uhriksi.

Kreikan oikeusministeriö on joutunut selittämään tapausta muun muassa EU:lle.

Minne sadat romanilapset katosivat viranomaisten huomasta? Etsiikö Kreikan poliisi ja Interpol heitä?

Kreikan satojen tuhansien ihmisten suuruinen romaniyhteisö on esittänyt aiheellisen huolensa siitä, että heidät leimataan ihmiskauppiaksi. Monet pelkäävät nyt ääriryhmien iskuja.

Jo tähän mennessä romanit ovat joutuneet usein rasistisen hyökkäysten ja pahoinpitelyiden kohteeksi. Hyökkäykset romaneja, maahanmuuttajia ja muita tummaihoisia vastaan ovat lisääntyneet viime vuosina huimasti - erityisesti uusnatsien "kreikkalaistamiskampanjan" vuoksi.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet Kreikkaa myös siitä, että se pitää ilman vanhempiaan maahan saapuneita alaikäisiä turvapaikanhakijoita surkeissa oloissa keskitysleireiksi kuvatuissa keskuksissa.

Kreikan rasistisia hyökkäyksiä ja maahanmuuttajien oloista kertovia raportteja on sivutolkulla esimerkiksi Human Rights Watchilla (siirryt toiseen palveluun).

Eikö jokaista lasta pitäisi auttaa tasapuolisesti riippumatta siitä, ovatko he tumma- vai vaaleatukkaisia?

Suosittelemme sinulle