Hyppää sisältöön

Valtakunnanoikeudessa tuomittu Juhantalo rikkoi 20 vuoden hiljaisuuden - video

Entinen kauppa- ja teollisuusministeri Kauko Juhantalo syyttää median, talouden ja politiikan eliittiä valtakunnanoikeudessa saamastaan tuomiosta. Kauko Juhantalo sai valtakunnanoikeudessa vuoden ehdollisen vankeustuomion kaksikymmentä vuotta sitten. Ensi kertaa tuomiostaan julkisesti puhuneen Juhantalon mukaan hän joutui syyttömänä lama-ajan syntipukiksi.

Kauko Juhantalo Yle Satakunnan studiossa
Teemu Kahila,
Kati Rantala

Yle Satakunta ryhtyi maanittelemaan entistä ministeriä pari viikkoa sitten. Pontimena haastatelun tekemiselle oli lähestyvä vuosipäivä ja kaksi vuosikymmentä kestänyt vaitiolo. Myös ministeri Hautalan kohtalo - osittain, palautti mieleen 90-luvun alun tapahtumat. Millainen virhe veisi ministerin nykyään valtakunnanoikeuden eteen?

- Toisaalta tekisi mieli puhua, mutta järki sanoo, että älä lähde siihen. Näillä sanoilla Kauko Juhantalo pohdiskeli ns. koplausjutusta puhumista julkisesti. Lopulta mies suostui.

Monta puhelua, muutama päivä pohdintaa, lisää pohdintaa viikonlopun yli ja aineistoon tutustumista. Näiden jälkeen Kauko Juhantalo oli valmis kertomaan kahdenkymmenen vuoden takaisista tapahtumista niin kuin hän ne näki ja koki.

Yle Satakunnan toimitukseen saapui varsin määrätietoinen Juhantalo, selvästi asioita pohtineena ja miettineenä. Vaikka alunperin sanoikin, että on yrittänyt unohtaa koko kohun.

"Suomalaiset pankit ja politiikka napanuorassa edelleen"

Ensi kertaa tuomiostaan julkisesti puhuneen entisen kauppa- ja teollisuusministeri Kauko Juhantalon mukaan hän joutui syyttömänä lama-ajan syntipukiksi. Juhantalon mielestä tutkijoiden ja toimittajien kannattaisi paneutua menneiden vuosikymmenten politiikan ja talouden välisiin suhteisiin.

- Tunnen taustat aika yllättävän hyvin ja tunnen myös erittäin suuret rahaliikket, joita puolueiden ja monen muun henkilön kautta on liittynyt siihen, kuinka läheisessä napanuorassa suomalaiset pankit ja politiikka on ollut ja on edelleen. Siellä asiallisesti joutuisi moni kaveri valtakunnanoikeuteen, Juhantalo sanoo.

Kauko Juhantalo sai tuomion valtakunnanoikeudessa lahjuksen vaatimisesta. Tuomionsa jälkeen Juhantalo erotettiin eduskunnasta, mutta hän palasi kansanedustajaksi vielä kaksi kertaa myöhemmissä vaaleissa.

Katso koko haastattelu ylläolevasta linkistä. Toimittajana on Teemu Kahila.

Suosittelemme sinulle