Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Pakistan vaatii Yhdysvaltoja lopettamaan kiistellyt lennokki-iskut

Pakistanin pääministeri Nawaz Sharif otti asian esille vieraillessaan Valkoisessa talossa

Mika Hentunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvallat on Afganistanin konfliktin yhteydessä iskenyt miehittämättömillä lennokeilla useasti Pakistanin puolelle. Islamistikapinallisten kohteisiin tähdätyissä iskuissa on kuollut jopa satoja siviilejä. Amnesty International on vaatinut selvittämään tapaukset oikeudessa.

Pakistanin pääministeri Nawaz Sharif otti asian esille vieraillessaan Valkoisessa talossa. Presidentti Barack Obama myönsi tapaamisen jälkeen, että pitkäaikaisten liittolaisten välillä on jännitteitä ja "väärinymmärryksiä." Obaman mukaan johtajat sopivat nyt yhteistyöstä turvallisuuskysymyksissä niin, että Pakistanin suvereniteetti otetaan huomioon.

Yhdysvaltain talousapu Pakistanille on viime vuosina ollut lähes olematon. Obama on nyt esittänyt Yhdysvaltain kongressille avun nostamista 2014 kaikkiaan 843 miljoonaan euroon.

Tuosta summasta reilut 620 miljoonaa euroa olisi siviileille kohdistuvaa apua ja reilut 230 miljoonaa euroa menisi maan turvallisuuden kohentamiseen. Käytännössä suuri osa siitä menisi Pakistanin armeijalle, joka yrittää taltuttaa kapinallisia niillä alueilla, minne lennokki-iskujakin on tehty.

Suosittelemme sinulle