Hyppää sisältöön

Tutkimus: Lisätodisteita, että HIV-positiivinen vauva on ehkä parantunut viruksesta

Yhdysvaltalaiset lääkärit kertoivat jo maaliskuussa, että HIV-virusta sairastava vauva olisi parantunut. Osa lääkäreistä kuitenkin kyseenalaisti, oliko vauvalla todella infektio vai johtuiko positiivinen tulos äidin veressä olevasta infektiosta.

Tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa, että kohdussa HIV-infektion saanut vauva ei kanna enää virusta. Tutkimus on julkaistu New England Journal of Medicin (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

Missisippiläistä tyttövauvaa hoidettiin poikkeuksellisen aggressiivisesti. Hänelle määrättiin kolme vahvaa lääkettä jo 30 tuntia syntymän jälkeen. Tyttö on nyt 3-vuotias, eikä hänen veressään ole aktiivista virusta.

Lääkärit eivät halua puhua "parantumisesta", koska tiedossa ei ole, minkälaisia todisteita parantumisesta tarvitaan ja kuinka pitkä aika siihen menee. Heidän mukaansa tytön sairaus on kuitenkin remissiossa eli elpymisvaiheessa. Lasta tarkkaillaan jatkossakin. On mahdollista, että hän on parantunut infektiosta kokonaan.

Yhdysvalloissa käynnistyy tammikuussa tutkimus, jonka tarkoituksena on kokeilla aikaista lääkitystä HIV-infektiota sairastaville vauvoille. Yleensä vauvoille tehdään HIV-testi, kun infektiota epäillään, ja lääkitys aloitetaan vasta koetulosten varmistumisen jälkeen. Missisippiläisvauvan lääkitys aloitettiin kuitenkin ennen testitulosten valmistumista.

Aiemmin hi-viruksesta on parantunut vain yksi amerikkalaismies, jolle tehtiin luuydinsiirto hi-virukselle vastustuskykyiseltä luovuttajalta.

Suosittelemme sinulle