Hyppää sisältöön

Karhunmäen asukas: "Rakennetaan liian ahtaasti!"

Joensuun Karhunmäen kaupunginosa on vilkastunut viime vuosien aikana nopeasti. Uuden rakennuskannan myötä alueelle on muuttanut lisää väkeä, ja niinpä asukkaita onkin nyt reilut neljäsataa. Kaikkia uusia asukkaita tiivis rakentaminen ei miellytä, vaan ajatuksissa siintää jo muuttaminen muualle.

Joensuun Karhunmäkeen nousee omakotitaloja vauhdilla. Karhunmäestä on tulossa jälleen myös runsaasti uusia tontteja hakuun. Kuva: Yle / Janne Ahjopalo

Joensuun Karhunmäki sijoittuu Hukanhaudan ja Reijolan väliselle alueelle. Kaupunginosa on viime vuosien aikana ollut suosittua omakotirakentamisen aluetta. Nyt asukkaita on reilut neljäsataa. Uusia tontteja on kaavoitettu alueelle ja niinpä rakentaminen jatkuu edelleen. Vuoteen 2030 mennessä Karhunmäessä arvioidaan olevan yli neljätuhatta asukasta.

Henna Mantsisen perhe muutti Karhunmäkeen tammikuussa 2013. Pienen lapsen äiti löytää kaupunginosasta hyviä asioita kerrottavaksi, mutta myös puutteita.

- Siellä on hyvin mukavaa kun siellä on se leikkikenttä. Sinne voi mennä, siellä on usein muitakin lapsia niin pääsee meidänkin tyttö leikkimään muiden kanssa. Toivottavasti sinne rakennetaan se päiväkoti tai koulu, ei tarvitse lähteä kuskailemaan tyttöä kauemmaksi, Henna Mantsinen pohtii lähivuosien tilannetta.

Tiivis rakentamisen tapa ei Henna Mantsista miellytä.

- Onhan se vähän vieri viereen rakennettu. Takapihalla ei hirveästi yksityisyyttä ole. Turhan ahdasta. Luultavasti ei ole meidän perheen loppuelämän asunto, pitäisi päästä syrjempään.

Henna Mantsinen epäilee, ettei ole yksin mielipiteensä kanssa. Moni muukin pettyy ahtaaseen talojen sijoitteluun ja muuttaa muualle.

- Hirveän paljon tehdään 'myyntitaloja' sinne. Asutaan pari vuotta ja muutetaan pois. Ei sellaisessa ole järkeä, Henna Mantsinen sanoo.

Kylätalo vilkkaampaan käyttöön

Terttu Hurskainen on asunut Hukanhaudan ja Reijolan välimailla Opotan alueella eli Karhunmäen kupeessa yli kolmekymmentä vuotta. Hän on seurannut ilolla Karhunmäen vilkastumista.

Kun aluetta laajennetaan ja uusia alueita syntyy niin se on elämän merkki.

Terttu Hurskainen

- Olen sitä mieltä, että kun aluetta laajennetaan ja uusia alueita syntyy niin se on elämän merkki. Ennen kaikkea kun Karhunmäkeen rakentaa pääasiassa nuoret ja siellä on paljon lapsiperheitä. Siellä asuu toivottavasti onnellisia perheitä, Terttu Hurskainen tuumaa.

Hurskainen toivoo, että Karhunmäen ja Hukanhaudan yhteinen Kylätalo Kartanotien varrella vilkastuisi asukasmäärän kasvaessa.

- Semmoista toimintaa toivoisin, että eri sukupolvia yhdistäviä tapahtumia tai teemapäiviä järjestettäisiin. Sitähän voisi osallistujalähtöisesti kehittää.

Kylätalossa toimintaa pyörittävän Kotikartanoyhdistyksen toiminnanjohtaja Marjatta Heikkilän mukaan toimintaa ei synny ilman tekijöitä.

- Kun vaan niitä vapaaehtoisia löytyy ryhmiä vetämään niin toki talo on käytettävissä.

Suosittelemme sinulle