Benefonin Gsm-kauden huipputuote oli vuonna 1999 markkinoille tuotu Benefon Esc! –kännykkä. Se oli ensimmäinen paikannuksen ja karttaominaisuuden sisältävä matkapuhelin.
Vielä silloin Benefon oli kännyköiden valmistuksessa edelläkävijä ja se pystyi kilpailemaan isompien valmistajien kanssa. Benefonin tuotteiden muotoilua ja tekniikkaa kiiteltiin. Hieman Applen tapaan Benefonilla oli myös merkkiuskolliset faninsa.
Benefon perustettiin vuonna 1988 Suomen kännykkälaaksoon Saloon. Perustajista tunnetuin on Jorma U. Nieminen, jota pidetään yhtenä maailman merkittävimmistä matkapuhelinten kehittäjistä. Nieminen vihittiin Aalto Yliopiston tekniikan kunniatohtoriksi vuosi sitten.
Helsingin pörssiin Benefon listautui keskellä lamaa vuonna 1993. Tosin tarkasti ottaen Benefon ei koskaan itse hakenut listautumista, vaan menestyvä yhtiö vietiin sinne puoliväkisin sijoittajien toiveesta.
Gsm vei vaikeuksiin
Gsm-puhelinten syrjäyttäessä lopullisesti NMT-tekniikan, Benefon ei onnistunut luomaan sellaista puhelinten valikoimaa, jolla se olisi pärjännyt kilpailussa. Lisäksi huippumalli, paikantava Esc! oli kallis ostaa.
2000-luvulla alkoivat Benefonin vaikeudet ja yhtiö siirtyi vuonna 2004 vahvasti ulkomaalaiseen omistukseen. Samalla Jorma U. Nieminen jättäytyi pois yhtiön johdosta. Vuonna 2007 yhtiö vaihtoi nimekseen GeoSentric.
Puhelimet eurolla uuteen yhtiöön
Pari vuotta sitten GeoSentric luopui puhelinten valmistuksesta ja yhtiö ilmoitti keskittyvänsä paikannusliiketoimintaan toiveenaan saada tuloja lisenssimaksuista.
Puhelimista tehtiin toimivan johdon kanssa ns. MBO-kauppa (Management Buy Out) yhden euron kauppahinnalla. Uusi yhtiö, Twig Com Oy alkoi jatkaa Benefonin perinnettä puhelinten valmistuksessa.
Yhtiö on julkaissut yhden puhelimen, joka on poistuva tuote, mutta vielä myynnissä. Pääosa tuotteista on paikannuksen ja hälytystoiminnon sisältäviä turvalaitteita ennen muuta yksin työskenteleville henkilöille.
Twig Com on mukana hyvin kapeilla niche-markkinoilla, joilla toimii vain muutama yritys maailmassa. 95 prosenttia tuotannosta menee vientiin.
Yhtiöllä on Salossa 14 työntekijää. Liikevaihto on noin 1,5 miljoonan euroa vuodessa. Lisäksi tekeillä on investointi uusiin tuotantotiloihin.
Pörssin eniten tarkkailtu yhtiö
GeoSentric on ollut Helsingin pörssin kummajainen. Tarkkailulistalle yhtiö joutui jo Benefonin aikana kymmenisen vuotta sitten. Suunilleen samassa ajassa yhtiön osakkeiden kappalemäärä on kasvanut kuin alkuräjähdyksessä muutamasta miljoonasta lähelle miljardia.
Lupaukset paikannusliiketoiminnan kasvusta eivät ole toteutuneet. Päinvastoin: GeoSentric ei ole tehnyt voittoa vuosiin.
Ulkomaisten lainoittajien lukuisat pääomaruiskeet ovat pitäneet yhtiön juuri ja juuri pystyssä. Osakkeita on pitänyt ”painaa” lisää, koska niitä on tarvittu vastineeksi yhtiön rahoitukselle. Viimeiset vuodet GeoSentric on ollut pelkkä holding-yhtiö.
26. syyskuuta Helsingin pörssin listauskomitea päätti poistaa GeoSentricin listoiltaan. Päätöksen taustalla olivat lukuisat puutteet toimivan osakeyhtiön vaatimuksissa. Niistä vakavimpia olivat negatiiviseksi vajonnut pääoma ja toimitusjohtajan puuttuminen yhtiöstä.
Konkurssi halutaan välttää...
Kaupankäynti GeoSentricin osakkeella loppuu maanantaina 28.10. Yhtiöllä ei ole ollut haluja hakea muutosta pörssin päätökseen.
- GeoSentric ei kyseenalaista pörssin päätöstä. Yhtiön osakkeen arvo on vajonnut merkittävästi alle eurosentin, mikä tekee kaupankäynnistä käytännössä mahdotonta. Myöskään osakkeenomistajilta ei ole saatavissa uutta pääomaa yhtiöön, jotta pörssilistautumista voitaisiin jatkaa, sanoo GeoSentricin hallituksen puheenjohtaja Victor Franck Yle Uutisille.
Sähköpostin välityksellä vastauksensa antanut Franck vakuuttaa, että GeoSentric ei luovuta, vaan aikoo pinnistellä toimivana yhtiönä myös pörssitaipaleen jälkeenkin.
- GeoSentric ei ole hakeutumassa konkurssiin. Yhtiö ei myöskään mieli minkään toisen pörssin listoille eikä uutta liiketoimintaa olla etsimässä, vastaa Franck kysymykseen yhtiön tulevaisuudesta.
- Aiomme leikata kuluja niin paljon kuin suinkin mahdollista ja neuvottelemme lainoittajiemme kanssa mahdollisuudesta jatkaa yksityisenä osakeyhtiönä sen jälkeen, kun yhtiö on poistettu listalta, hän jatkaa.
... ja Suomessa pysyä
Samalla, kun yhtiöjärjestys muuttuu, voisi muuttua myös koko yhtiön kotipaikka. Tälläkin hetkellä GeoSentricin omistus on käytännössä kokonaan ulkomaisten velkojien hallussa. Myös yhtiön hallituksen kaikki kolme jäsentä ovat ulkomaalaisia. Olisiko siis järkevää saman tien vaihtaa yhtiön kotimaa?
- Aiomme säilyttää GeoSentricin suomalaisena osakeyhtiönä. Toki yhtiön hallitus harkitsee kaikkia vaihtoehtoja, jotka ovat yhtiölle ja sen omistajille parhaaksi, vastaa hallituksen puheenjohtaja Victor Franck.