Hyppää sisältöön

Popedan Pate Mustajärvi: "Junttileima ei haittaa"

Popedan perustamisesta on kulunut 35 vuotta. Laulaja Pate Mustajärven mukaan yhtyeen huippukohtiin kuuluvat muun muassa keikkamatkat Moskovaan.

Popeda esiintymässä Helsingin Kulttuuritalolla 19. lokakuuta.

Popedan 35-vuotisjuhlakeikat alkavat yhtyeen esikoislevyn avauskappaleella Rock and Roll. Se kuvastaa laulaja Pate Mustajärven mielestä edelleen parhaiten tamperelaisyhtyeen alkutaivalta.

- Helsingissä ja isoimmissa kaupungeissa ei meitä ensiksi oikein ymmärretty. Me oltiin sellasia työläisten kakaroita tuolta keskeltä Suomea punakylästä. Mutta maaseudulla meitä ja Sleepy Sleepersiä seurasi alusta lähtien sama jengi. Mutta me oltiin paljon fiksumpia kuin Sliipparit, Pate Mustajärvi virnistää.

Popedan läpimurto tapahtui vuonna 1983 julkaistulla Kaasua...-albumilla.

- 80-luku oli vimmattua aikaa. Mä lopetin kunniallisen työnteon 80-luvun alussa eli siitä lähtien kun Kaasua...-levy breikkasi, Mustajärvi muistelee.

"Yhtye on kuin pitkä avioliitto"

Popedasta on tullut Pate Mustajärven mielestä vuosien varrella enemmän ammattimaisempi. Huippukohtia on vuosien varrelta paljon kuten esiintyminen Neuvostoliitossa vuonna 1987.

- Huippukohta on viisi minuuttia ennen kuin menee lavalle ja toinen huippukohta on kymmenen minuuttia keikan jälkeen. Ja se väli on pelkkä huippu. Totta kai ekat kultalevyt ja legendaariset Moskovan-reissut.

Yhtyeen kokoonpanossa on vuosien varrella tapahtunut useita vaihdoksia ja huonojakin hetkiä on mahtunut mukaan.

- Se on vähän niin kuin pitkä avioliitto, että välillä törmätään ja kamat lentää ovista ja ikkunoista pitkin mäkiä. Välillä tehdään huono levy ja tehdään huonoja juttuja ja hölmöillään yksityiselämässä. Tää on elämää! Rock'n'roll!

Pate Mustajärvi Kuva: Yle

"Juntti on hyvä jätkä!"

Popedan musiikkia on sanottu muun muassa äijä-rockiksi ja junttirockiksi. Se ei Pate Mustajärveä haittaa.

- Joo kyllä me ollaan ihan rehellisiä juntteja. Ei meidän ole ikinä tarvinnut olla mitään muuta. Onhan meillä semmoinen biisikin kuin Juntti. Juntti on hyvä jätkä!

Kuinka kauan yhtye aikoo vielä jatkaa?

- Kyllä sitä vois 50-vuotisbileet joskus pitää. Ei sen väliä. Kyllä mulle sopii!

Suosittelemme sinulle