Lähestyvän talven myötä hiiret ja rotat ovat entistä tutumpia vieraita monessa talossa. Tuholaistorjuntaa tekevistä yrityksistä kerrotaan, että varsinkin hiirikanta olisi ollut tänä syksynä erityisen suuri, mutta Metsäntutkimuslaitoksen mukaan kanta on ollut melko tavanomainen.
Suklaa päihittää juuston syöttinä
Kouvolan seudulla ammattimaista tuholaistorjuntaa tekevä Manu Backman kertoo, että viime viikkoina kiireitä on riittänyt. Backmanin mukaan jyrsijöiden torjunnassa yhä useammat turvautuvat ammattilaisen apuun. Yhdeksi syyksi hän mainitsee määräysten tiukentumisen. Vinkkejä irtoaa myös kotikonstein siimahäntiä metsästäville.
- Hiirenloukku kannattaa omakotitalossa sijoittaa esimerkiksi talon alle tai vintille. Loukkua ei kannata pitää näkyvällä paikalla, Backman sanoo.
Kotkalainen tuholaistorjuja Taisto Eronen muistuttaa puolestaan, että kemiallisia torjunta-aineita voi käyttää ulkona, mutta sisätiloissa kannattaa hyödyntää mekaanisia hiirenloukkuja.
- Sukupolvien välinen ero näkyy selvästi. Vanhempi väki hoitaa torjunnan itse, nuoremmat käyttävät ammattilaisia, kertoo Eronen.
Elokuvissa ja piirretyissä näkee usein hiirenloukuissa käytettävän syöttinä juustoa, mutta Manu Backmanin mukaan se ei hyödytä.
Sukupolvien välinen ero näkyy selvästi. Vanhempi väki hoitaa torjunnan itse, nuoremmat käyttävät ammattilaisia
Taisto Eronen
- Juusto kuivuu hyvin nopeasti. Paras syötti hiirille on suklaa, vinkkaa Backman.
Perinteinen metallinen jousella toimiva hiirenloukku on edelleen suosittu, mutta sen rinnalle on tullut useita uudentyyppisiä loukkuja. Laatikkomaisille loukuille ominaista on se, että hiirenraatoon ei tarvitse itse koskea. Eläin houkutellaan laatikon sisälle, ja loukku taittaa niskat nopeasti.
Loukkujen lisäksi tarjolla on nykyään myös elektronisia karkottimia. Kotkan ja Kouvolan rautakaupoista kerrotaan, että hiirenloukkuja on mennyt kaupaksi vilkkaasti, mutta toistaiseksi varastot ovat riittäneet.
Osa jyrsijämyrkyistä poistumassa kuluttajilta
Tuholaistorjujilta vaaditaan jatkossa ammattipätevyys. Syyskuun alussa voimaan astuneen uuden kemikaalilain myötä ammatinharjoittajien on jatkossa hankittava pätevyys, ja ammattimaiset tuholaistorjuntayritykset pitää myös rekisteröidä. Aikaa ammattipätevyyden hankkimiselle on vuoteen 2016 asti. Aiemmin periaatteessa kuka tahansa on voinut toimia tuholaistorjujana.
Ammattipätevyyden lisäksi muutoksia on tulossa lähivuosina myös kuluttajille myytävien torjunta-aineiden valikoimaan. Ylitarkastaja Sari Kuosmanen Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista kertoo, että lähivuosina ainakin kaksi hiirten ja rottien torjuntaan tarkoitetuista myrkyistä poistuisi kuluttajille tarkoitetusta valikoimasta. Lisäksi kuluttajakäyttöön tarkoitettujen valmisteiden tulee olla pakattuna annospakkauksiin tai käyttövalmiisiin syöttilaatikoihin.
- Toisaalta uusia, turvallisempia valmisteita voi tulla markkinoille, sanoo Kuosmanen.
Storm ja Klerat -nimiset torjunta-aineet olisivat kuitenkin edelleen ammattimaisten tuholaistorjujien käytettävissä. Syynä tuotteiden poistumiseen kuluttajilta on tuotteiden tehoaineiden ominaisuudet. EU-alueella on arvioitu jyrsijämyrkkyjen ympäristö- ja terveysriskejä, jonka myötä kuluttajakäytöstä on haluttu poistaa vahvimpia tehoaineita sisältäviä valmisteita. Osa torjunta-aineista on ympäristössä pitkään pysyviä yhdisteitä ja niitä on löydetty muissa pohjoismaissa esimerkiksi jyrsijöitä syövistä petolinnuista ja -nisäkkäistä.