Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Haavoittuneet muumit kannetaan uuteen kotiin

Tamperelaiset omaishoidettavat ovat huolissaan pysyvää kotia vailla olevista Muumimuseon asukkaista. Kuuselan Seniorikeskuksessa syntyi museokiistaan kantaa ottava taideteos, jossa haavoittuneita muumeja kannetaan kohti uutta, pysyvää kotia.

Omaishoidettavien kantaaottava taideteos, jossa haavoittuneita muumeja kannetaan uuteen kotiin
Kuva: Leena Peltokangas / Yle
Anna Sirén
Avaa Yle-sovelluksessa

Härmälässä Kuuselan palvelukeskuksessa vietettiin perjantaina juhlallista tilaisuutta, jossa julkistettiin syksyn ajan kokoontuneen taideryhmän työn tulokset.

Hyvä Porukka! -taideryhmän osallistujat ovat omaishoidettavia ikäihmisiä ja Kuuselan seniorikeskuksen asukkaita. Heidän käsissään syntyi kookas öljyvärimaalaus, johon etsittiin innoitusta niin Tampereen museoiden tilaongelmista kertovista uutisista kuin Härmälän alueen historiastakin.

Hugo Simbergin Haavoittunutta enkeliä jäljittelevässä maalauksessa neljä omaishoidettavaa kantaa haavoittunutta Muumipappaa ja Muumimammaa kohti Härmälässä sijaitsevaa vanhaa Lepolan huvilaa.

Yhdeksän hengen voimin syntyneen teoksen viesti on selkeä: Muumilaakson asukkaat tarvitsevat pysyvän kodin.

- Kun luin lehdestä, että muumimuseo joutuu muuttamaan taidemuseon alakertaan ja että Lepolasta loppuu päiväkotitoiminta, ajattelin heti, että muumit voisivat muuttaa pysyvästi tänne Härmälään, kertoo yksi taiteilijoista ja teoksessa kuvatuista kantajista, Esko Ronkainen.

Ei askartelua vaan älyllistä toimintaa

Työhön ei ryhdytty kylmiltään. Sen lisäksi, että kulttuurikeskus Pii Poon vetämän ryhmän ohjaajiksi saatiin kuvataiteilija Pauliina Pesonen ja yhteisötaiteilija, teatteri-ilmaisun ohjaaja Riku Laakkonen, omaishoidettavat kävivät muun muassa kuuntelemassa Tampereen taiteilijaseuran luentoa Hugo Simbergistä.

Ryhmäläisille on ollut tärkeää se, että toiminta on tarjonnut älyllistä haastetta.

- Askartelun sijasta maalaaminen on ollut oikeaa taiteen tekemistä ja työskentelyä ammattitaiteilijoiden kanssa, Esko Ronkainen sanoo.

Muumien olisi tärkeä saada pysyvä koti, mutta ryhmä haluaa teoksellaan muistuttaa myös siitä, että omaishoidettavalla ihmiselläkin saa ja voi olla sekä yhteiskunnallisia mielipiteitä että kiinnostusta niiden ilmaisemiseen.

Suosittelemme sinulle