Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Historiaa lehmän silmin

Naudan Historian Museo avautuu Helsingissä marraskuun lopussa. Museo esittelee naudan kulttuuria ja suhdetta lähimpiin kumppanilajeihin, ihmiseen ja kärpäseen. Järjestäjien mukaan nyt ensimmäistä kertaa maailmanhistoriassa jonkin toisen lajin kokemus yhteisestä menneisyydestä tallennetaan museoon.

Lehmiä navetassa.
Kuva: Yle
Satu-Lotta Peltola
Avaa Yle-sovelluksessa

Naudan Historian Museo haastaa historiankirjoituksen. Vuosituhansien ajan historia on kirjoitettu vain ihmisen näkökulmasta, kun museohankkeen järjestäjien mukaan sivilisaation kehittämiseen ovat kuitenkin osallistuneet monet muutkin. Ensimmäistä kertaa maailmanhistoriassa jonkin toisen lajin kokemus yhteisestä menneisyydestä tulee nyt tallennetuksi museoon, järjestäjät toteavat.

Naudan Historian Museossa näkyväksi tulee muun muassa nautayhteisön yhteiskunnallinen asema, muutokset ruumiinkuvassa, elinpiirin mullistukset ja alkuperäiskansat.

Toisten historia -hanke

Naudan historian museo on ensimmäinen osa kirjailija Laura Gustafssonin  ja kuvataiteilija Terike Haapojan viiem vuonna käynnistämää Toisten historia -hanketta.  Projektin tarkoitus on muodostaa rinnakkaishistoria, jossa tarkastellaan maailmaa, kulttuuria,  ihmisyyttä ja eläimyyttä yhteiskunnan vaiennetun enemmistön, toislajisten eläinten silmin.

Naudan Historian Museo on suunniteltu kiertäväksi vakituisten tilojen puutteessa. Museo avaa ovensa ensi kertaa Helsingin Kaapelitehtaalla marraskuun lopulla.

Suosittelemme sinulle