Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Ruotsalaiskunnat pakotetaan sijoittamaan yksin saapuvia pakolaislapsia

Kasvava pakolaislasten virta pakottaa Ruotsin ottamaan käyttöön kovempia otteita. Ensi vuonna ruotsalaiskunnat voidaan pakottaa vastaanottamaan yksin maahan tulleita pakolaislapsia.

Ruotsiin matkalla olleita kurdipakolaisia valokuvattuna Ammanin lentokentällä Iranissa vuonna 2004.
Ruotsiin matkalla olleita kurdipakolaisia valokuvattuna Ammanin lentokentällä Iranissa vuonna 2004. Kuva: Jamal Nasrallah / EPA
Anna-Maria Talvio
Avaa Yle-sovelluksessa

Turvapaikkaa hakevien, yksin maahan saapuvien pakolaislasten ja -nuorten määrän odotetaan kasvavan Ruotsissa voimakkaasti ensi vuonna, kertoo Sveriges Radio.

Samaan aikaan pakolaislapsia sijoittavista kunnista on pula. Suurella osalla Ruotsin 290 kunnasta on sopimus Ruotsin maahanmuuttoviranomaisen Migrationsverketin kanssa pakolaislasten vastaanottamisesta.

Noin 50 kuntaa ei kuitenkaan ole tehnyt minkäänlaista sopimusta. Nyt Ruotsin valtiopäivät on tehnyt päätöksen, että maahanmuuttoviranomainen voi pakottaa kunnat järjestämään sijoituspaikkoja pakolaislapsille.

– Juuri nämä 50 kuntaa ovat listalla ensimmäisenä, joihin tulemme sijoittamaan pakolaislapsia, sanoi Migrationsverketin Ronnie Magnusson.

Magnussonin mukaan kuntiin sijoitetaan vähintään kymmenen lasta. Ruotsin maahanmuuttoviranomainen arvioi, että vuonna 2014 Ruotsiin saapuu 3 900–4 300 alaikäistä turvapaikanhakijalasta ilman vanhempiaan.

Suosittelemme