Hyppää sisältöön

Myrsky aiheuttaa kaaosta Britanniassa mutta varautuminen säästänee suurtuhoilta

Poikkeuksellinen myrsky on kerännyt lisää voimaa vielä mereltä tultuaan. Tuulet ja sateet sekoittavat ennen muuta liikennettä. Etelä-Englannista myrsky suuntaa vinosti kohti koillista.

Anniina Wallius

Atlantilta rantautunut raju myrsky on aiheuttanut Etelä-Englannissa ja Walesissa laajan liikennekaaoksen. Tuulet puhaltavat puuskissa jopa 44 metriä sekunnissa, ja meteorologit ennustavat, että iltaan mennessä sataa 20–40 senttiä vettä.

Viranomaiset ovat antaneet asukkaille toiseksi korkeimman tuulivaroituksen neliportaisella asteikolla ja kehottaneet pysymään sisätiloissa. Kaksi moottoritietä on suljettu, Heathrow'n lentokentällä on peruttu kymmeniä lentoja, ja junaliikenne on pysäytetty.

Myrskylle on Britannian tiedotusvälineissä annettu nimeksi Pyhä Juudas, koska maanantaina on hänen päivänsä. Hän on toivottomien asioiden suojelupyhimys.

Virossa ennustetaan rajuja tuulenpuuskia

Britannian ilmatieteen laitoksen meteorologin Helen Chiversin mukaan myrsky poikkeaa normaalista, koska se ei ole menettänyt voimaansa maan päälle päästyään.

– Useimmat myrskyistämme kehittyvät Atlantilla täyteen mittaansa, mutta tämä kehittyy edelleen matkallaan Britannian yli, minkä vuoksi sillä on tuhovoimaa.

Chiversin mukaan vahingoista ennakoidaan samanlaisia kuin lokakuun 2002 myrskyssä, mutta vuoden 1987 kaltaisilta tuhoilta vältyttäneen. Tuolloin myrskyssä kuoli 18 ihmistä, kaatui 15 miljoonaa puuta ja koitui aineellisia vahinkoja 1,2 miljardin euron edestä.

Ennustusten laatiminen on sittemmin tarkentunyt uuden tekniikan ansiosta, joten myrskystä pystyttiin antamaan varoitus hätä- ja paikallisille viranomaisille ja liikenteenharjoittajille jo viime viikon alussa, Chivers sanoo.

Myrsky koettelee jo myös Pohjois-Ranskaa, jossa tuulenpuuskat ovat kovimmillaan 38 m/s ja tuuli on katkaissut sähköt 75 000 taloudelta. Iltaan mennessä myrskyn odotetaan yltävän Hollantiin, Tanskaan ja Viroon, jossa meteorologit varoittavat puuskien yltyvän yli 30 metriin sekunnissa. Näillä näkymin Suomi on säästymässä pahimmalta.

Suosittelemme sinulle