Hyppää sisältöön

Loton päävoiton saa varmasti yhdellä keinolla

Lottopotin voittamisen todennäköisyys on aina yhden suhde noin 15 miljoonaan. Jos siis yhdellä lottokierroksella täyttäisi yli 15 miljoonaa riviä ja jokaisessa rivissä olisi eri numerosarja, lottovoitto olisi taattu. Seitsemän miljoonan potista jäisi voittaja tosin aika paljon miinukselle.

Kuva: Veikkaus Oy
Olga Pihlman

Mitä lototessa kannattaa ottaa huomioon? Voiko todennäköisyyslaskuista olla apua lottoriviä täyttäessä? Aamukahvipöydissä on pohdittu lauantain jälkeen sitä, kannattaako lottokuponki ostaa samasta paikasta, josta edellinen voittokuponki ostettiin.

Lauantain loton voittanut kuponki myytiin Turun Länsikeskuksessa. Länsikeskuksen Citymarketissa ei uskota, että voitto lisää loton myyntiä.

– Meidän Veikkaus-pisteemme ei ainakaan vielä ole ruuhkautunut. Kovin kiinnostuneita ihmiset kuitenkin ovat siitä, kuka voittaja on. Joka toinen kysyy, että tiedämmekö, kuka seitsemän miljoonan potin voitti, kertoo Turun Länsikeskuksen asiakaspalvelupäällikkö Ulla-Maija Kiesi.

Lottopalloilla ei ole muistia

Taikauskoisen mielestä voi olla kannattavaa ostaa seuraava kuponki samasta paikasta, johon edellisviikon jättipotti osui. Todennäköisyyden puolesta ostopaikalla ei ole väliä.

– Voittamisen todennäköisyys on sama huolimatta siitä, mistä kuponki on ostettu, sanoo Luostarinvuoren lukion matematiikanopettaja Mikko Hanski.

Todennäköisyys saada päävoitto lotossa on aina yhden suhde noin 15 miljoonaan. Eli jos yhdellä lottokierroksella täyttäisi yli 15 miljoonaa riviä ja jokaisessa rivissä olisi eri numerosarja niin lottovoitto olisi taattu. Voiko matematiikasta muuten olla apua lototessa?

– Lotossa kannattaa valita aina niitä numeroita, joita mahdollisimman harva lottoaja valitsee. Jos rivi sattuukin voittamaan, niin kannattaa varmistaa, että voittopotti jakautuu mahdollisimman harvalle. Numeroiksi kannattaa laittaa sellaisia numeroita, jotka eivät voi löytyä kenenkään syntymäpäivästä. Esimerkiksi 31 jälkeen tulevat numeroita kannattaa valita, puntaroi Hanski.

Koukuttava kestolotto

Kestolottoaminen ei muuta voittamisen todennäköisyyttä yhtään enempää kuin se, että vaihtaisi numeroita joka kerta. Silti matematiikanopettajakaan ei uskalla kestolotosta luopua.

– Se huono näissä kestolotoissa on, että sitä ei uskalla lopettaa, kun sitten kuitenkin juuri se rivi voittaisi hetken päästä, naurahtaa Luostarinvuoren lukion matematiikanopettaja Matti Hanski.

Suosittelemme sinulle