Hyppää sisältöön

Elvis-fanit keräävät netissä rahaa suurta Elvis-kirjaa varten

Ensimmäinen iso suomalainen Elvis-kuvateos julkaistaan ensi kesänä. Teoksen rahoitusta varten on avattu nettitili, jota kartuttamalla kuka tahansa voi osallistua kirjan tekemiseen. Kirjajulkaisun kuvat on ottanut Elviksen kiertueorganisaation valokuvaaja Ed Bonja.

Kuva: Ed Bonja
Satu Krautsuk

Suomalaisten kokoama Elvis-kuvateos näkee valon ensi kesänä. Kirja sisältää runsaasti ennennäkemättömiä kuvia rock'n'rollin kuninkaasta. Kuvat on ottanut Elviksen kiertueorganisaation valokuvaaja Ed Bonja. Oheen pyritään saamaan Ed Bonjan värikkäitä tarinoita kuvien taustalta.

– Lähdemme valitsemaan kuvia Saksaan Ed Bonjan luokse vuodenvaihteessa. Kirjaan tulee noin 200 sivua ja useampi sata kuvaa, kertoo hanketta vetävän Suomen Elvis Fan Clubin Kotkan alajaoston presidentti Tomi Raussi.

Teoksessa on neljä eri kategoriaa, jotka valottavat supertähden elämää myös kulissien takaa.

– Live-kuvien lisäksi kirjaan tulee kuvia Elviksestä faniensa kanssa lavan takana. Niitä ei ole ennen nähty, Raussi sanoo.

Teos on rahoitetaan yhteisörahoituksella. Käytännössä rahaa kerätään yhteiseen pottiin internetissä. Projektiin voi osallistua 5-50 euron panoksilla. Minimitavoitteeseen on matkaa alle sata euroa.

– Potissa on nyt 4 920 euroa. Rahaa on kerätty kuukauden päivät ja keräys jatkuu tammikuulle saakka. Meillä alkaa olla aika hyvä tilanne, Raussi toteaa.

500 ensimmäistä saa Bonjan nimmarin

"Elvis – We`ll remember you"-projektiin kuuluu kuvateoksen lisäksi kesällä alkava valokuvanäyttely Kotkan Valokuvakeskuksessa. Näyttelyssä on esillä paitsi kirjassa nähtäviä kuvia, myös muita Ed Bonjan otoksia. Hankkeen tukijoille on luvassa näyttelyyn ja kirjaan liittyviä bonuksia.

Näin meillä säilyy taiteellinen vapaus. Emme ole sidottuja kustannusyhtiöihin ja niiden käskyvaltaan. Kun tukijatkin voivat vaikuttaa teoksen sisältöön, niin sieltä on melko lailla täydellinen opus tulossa.

Hannu Ignatius

– Pienillä summilla saa lippuja valokuvanäyttelyyn, suuremmilla Fan Clubin jäsenyyden ja kuvateoksen.

Lisäksi Elviksen kiertueorganisaation valokuvaaja Ed Bonja signeeraa ensimmäiset 500 kirjaa.

Yhteisörahoitukseen fanikerho päätyi taiteellisista syistä.

– Näin meillä säilyy taiteellinen vapaus. Emme ole sidottuja kustannusyhtiöihin ja niiden julkaisupolitiikkaan tai käskyvaltaan. Saamme tehdä näköisemme kirjan. Kun tukijatkin voivat vaikuttaa teoksen sisältöön, niin sieltä on melko lailla täydellinen opus tulossa, Suomen Elvis Fan Clubin presidentti Hannu Ignatius sanoo.

Ed Bonja toimi Elviksen virallisena valokuvaajana ja kiertuemanagerina vuosina 1970-1977. Hän otti tuona aikana kaikkiaan noin 10 000 valokuvaa.

Suosittelemme sinulle