Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Almanakkatoimisto vastaa: Mohammed ei kalenteriin, toinen musliminimi lähempänä pääsyä

Suomessa asuvat Mohammedit eivät ole saamassa nimeään suomalaiseen kalenteriin. Almanakkatoimiston mukaan lähempänä kalenteriin pääsyä on toinen suosittu musliminimi. Ajankohtaisen Kakkosen Islam-ilta kysyi suomalaisilta, pitäiskö Mohammed ottaa nimipäiväkalenteriin.

Vuoden 2013 kalenteri
Vuoden 2013 kalenteri muistuttaa erehdyttävästi vuoden 2002 ja 1991 vastaavia. Kuva: Jaakko Mäntymaa / Yle
Antti Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalainen nimipäiväkalenteri uudistuu seuraavan kerran vuonna 2015, ja uudet kalenteriin tulevat 39 nimeä julkistettiin elokuussa. Näiden nimien joukossa ei ole yhtään islamilaiseen kulttuuriin liittyvää nimeä.

- Edellytyksenä nimen pääsemiselle almanakkaan oli tässä uudistuksessa se, että nimeä on annettu vuosina 1965 - 2012 ensimmäiseksi etunimeksi vähintään 500 suomenkieliseksi merkitylle lapselle, kertoo Helsingin yliopiston almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkala.

Mohammed-nimi eri variantteineen annettiin tuona aikana ensimmäiseksi etunimeksi kaikkiaan vain noin 50 suomenkieliselle pojalle.

Sen sijaan Omar-nimi on huomattavasti suositumpi. Sen sai nimekseen noin 120 suomalaispoikaa.

- Tältä pohjalta näyttää siis siltä, ettei suomalaiseen nimipäiväkalenteriin ole ainakaan lähivuosina tulossa musliminimiä. Lähimpänä on kuitenkin pojan nimi Omar, Saarelma-Paukkala kertoo.

"Ali, Eleonoora, Elviira, Jasmin ja Leila"

Muunkielisiksi merkityillä lapsilla ja Suomen aikuisväestöllä musliminimiä on jo huomattavasti enemmän. Väestörekisterikeskuksen nimihaun mukaan esimerkiksi Mohammedeja asuu Suomessa yli 1000, joista noin 200 on naisia. Omareja on myös noin 1000, Ahmed-nimisiä jo miltei 3000.

- On erittäin hyvä kuulla myös maamme muslimien ajatuksia asiasta. Nimipäiväkalenterista löytyy jo arabitaustaisia nimiä kuten Ali, Eleonoora, Elviira, Jasmin ja Leila, täsmentää Saarelma-Paukkala nimikeskustelua Ajankohtaisen Kakkosen Facebook-sivulla.

Hän myös muistuttaa, että nimipäivänimistömme on valtaosin raamatullista ja suomalaista, mutta kalenterista löytyy jo nyt paljon skandinaavisia, saksalaisia ja muita vierasperäisiä nimiä.

Mitä mieltä suomalaiset olivat nimikysymyksestä, kun Ajankohtaisen Kakkosen Islam-ilta sitä kysyi? Se selviää tänä iltana TV2:lla alkaen klo 21 sekä verkossa osoitteessa yle.fi/islam-ilta.

Suosittelemme