Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Islam-ilta: Miksi Suomesta lähdetään pyhään sotaan?

Ajankohtaisen kakkosen Islam-illan ensimmäisellä tunnilla pohdittiin syitä siihen, miksi Suomesta ja muista Euroopan maista lähdetään muun muassa Syyriaan sotimaan. Keskustelu jatkuu kello 23.15 saakka TV2:ssa ja verkossa.

Teemailtaa kuvataan Ylen studioilla Tampereella.
Teemailtaa kuvataan Ylen studioilla Tampereella. Kuva: Yle
Jaakko Loikkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Islamistiksi itseään kutsuva Sadek Elwan myönsi kierrellen hyväksyvänsä sen, jos Suomessa asuvat muslimit lähtevät ulkomaille sotimaan.

- Jos joku on esimerkiksi saanut armeijan koulutuksen, niin toki sellaisesta miehestä voi olla hyötyä. Lähteminen on tietysti jokaisen oma ratkaisu, Elwan pyöritteli.

Elwanin kommentit herättivät studiossa keskustelun siitä, miksi Suomesta lähdetään jihadiin. Monet keskustelijoista pitivät syynä syrjäytymistä ja jonkinlaista juurettomuutta.

- On tärkeä kysyä, miksi nämä nuoret eivät ole sopeutuneet Suomeen? Meillä on paljon nuoria, jotka tuntevat juurettomuutta. He eivät tunne Suomea maaksi, jossa haluavat elää. Heillä ei ole mitään hävittävää, sanoi islamin opettaja Suaad Onniselkä.

- Monet heistä ovat tuloksetta yrittäneet sopeutua Suomeen. Jihadiin lähteminen tarjoaa heille mahdollisuuden tulla hyväksytyksi ja kuulua johonkin joukkoon, jatkoi Sahra Ali.

"Hyväksikäyttöä uskonnon varjolla"

Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaamin Anas Hajjarin mielestä taisteluun lähtemistä on kyseenalaista perustella islamin opetuksilla.

- Nämä henkilöt eivät yleensä tunne omaa uskontoaan kunnolla, ja heitä voi siksi olla helpompi ajaa mukaan tällaiseen, Hajjar totesi.

Samoilla linjoilla oli entinen kehitysministeri Heidi Hautala.

- Monet näistä nuorista ovat siinä mielessä hyväksikäytettyjä, että heidät valjastetaan uskonnon varjolla radikaaliin toimintaan. On kuitenkin muistettava, että myös monia muita uskontoja käytetään tällaiseen, Hautala huomautti.

Perussuomalaisten nuorten puheenjohtajan Simon Elon mielestä Suomeen mahdollisesti palaavien jihad-taistelijoiden asema on kyseenalainen.

- Pitäisi keskustella siitä, aiheuttavatko tällaiset henkilöt turvallisuusuhan Suomeen palatessaan, Elo totesi.

Alistaako islam naisia?

Islam-illan jälkimmäisellä puoliskolla keskustellaan muun muassa naisten asemasta islamissa. Miksi naisten on pukeuduttava burkhaan tai niqabiin?

Voit osallistua keskusteluunIslam-illan live-chatissa ja Twitterissä (#A2ilta).

Suosittelemme sinulle