Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Tuomioja: Tietomurto kiusallinen Suomelle ja ulkoministeriölle

Ulkoministeri Erkki Tuomioja ei paljastanut, mitä tahoa verkkovakoilusta epäillään. Suojelupoliisi tutkii rikosta törkeänä vakoiluna.

Mikko Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ulkoministeri Tuomioja vahvisti tiedotustilaisuudessa ulkoministeriön joutuneen laajan ja vakavan tietomurron kohteeksi. Hänen mukaansa vakoilu havaittiin kevättalvella.

Tuomioja pitää tietomurtoa kiusallisena Suomelle ja ulkoministeriölle.

Tuomiojan mukaan tietoa murrosta saatiin ulkopuoliselta taholta, jota hän ei suostunut nimeämään. Ulkoministeriö ryhtyi välittömästi toimenpiteisiin murron paljastuttua.

Supo tutkii asiaa törkeänä vakoiluna

Suojelupoliisi on käynnistänyt asiasta esitutkinnan. Rikosta tutkitaan törkeänä vakoiluna.

Tuomioja ei paljastanut verkkovakoilusta mahdollisesti epäiltyjä tahoja, koska rikoksen esitutkinta on käynnissä. Hän arvioi, että vakoilusta epäillyt tahot kerrotaan julkisuuteen mahdollisesti siinä vaiheessa, kun rikostutkinta etenee.

Tuomiojan mukaan tietomurtoa on käsitelty useaan otteeseen valtion johdossa yhdessä tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa.

Tuomiojan mukaan kaikkein arkaluontoisinta tietoa ei ole joutunut vääriin käsiin, koska sellaisia tietoja ei ollut tietomurron kohteeksi joutuneessa verkossa.

Hän oli kuitenkin huolissaan, miten tapahtunut vaikuttaa Suomen nauttimaan luottamukseen muiden maiden silmissä.

On aina vakava asia, jos valtion päivittäin käyttämää tietoa päätyy vääriin käsiin tai jos kaikki luottamuksellista aineistoa on kolmansien osapuolten käytettävissä, Tuomioja totesi. Hän mainitsi esimerkkinä ulkomaisten diplomaattien kanssa käydyn tietojenvaihdon

Myös muut maat samanlaisen vakoilun kohteena

Asiasta on informoitu myös EU:ta. Jutun tutkinnan yhteydessä on tullut esille, että myös muut valtiot ovat joutuneet samankaltaisen tietomurron kohteeksi.

Tuomioja ei voi tutkinnallisista syistä kertoa, mitkä valtiot ovat kyseessä tai kuinka montaa valtiota vakoilu koskee. Hän ei kertonut, oliko vakoilun takana valtioita vai yksityistahoja.

Sen hän kuitenkin paljasti, että vakoiluun käytetty järjestelmä oli hyvin hienostunut.

Tuomiojan mukaan vakoilutoiminta on jatkunut pitkään, mutta tarkkaa tietoa kestosta hän ei kertonut. Tietomurron paljastuttua vastaavanlaisia hyökkäyksiä ei ole paljastunut.

Tuomiojan mukaan vastaavan suuruusluokan tietomurtoja ei ole havaittu muissa valtion verkoissa. Yksittäisten hakkereiden murtautumisyrityksiä valtion verkkoihin sen sijaan tapahtuu päivittäin.

Suosittelemme sinulle