Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Pakistan sanoo aloittaneensa neuvottelut Talibanin kanssa

Pakistanin hallitus toivoo neuvottelujen lopettavan väkivaltaisuudet, joissa on kuollut tuhansia ihmisiä.

Katriina Töyrylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Pakistan on aloittanut neuvottelut maan Taliban-kapinallisten kanssa, kertoo pääministeri Nawaz Sharif. Hän ei kertonut, keitä neuvotteluihin osallistuu ja mistä aiheista keskustellaan.

Sharif kertoi vuoropuhelun aloittamisesta Lontoossa Britannian apulaispääministerille Nick Cleggille. Pakistanin lähetystön tiedotteen mukaan Sharif toivoo, että neuvottelut tuottavat tulosta maan perustuslain puitteissa.

Sharif lupasi vaalikampanjassaan tänä vuonna aloittaa neuvottelut maan luoteisosassa tukikohtiaan pitävien islamistikapinallisten kanssa. Kapinalliset ovat surmanneet tuhansia siviilejä ja turvallisuusjoukkojen jäseniä vuosia jatkuneissa väkivaltaisuuksissa.

Monet ovat alkaneet vaatia neuvotteluja, koska Pakistanin armeijan operaatiot kapinallisia vastaan eivät ole tuottaneet toivottuja tuloksia. Maan keskeisten puolueiden edustajat hyväksyivät syyskuussa Sharifin suunnitelman neuvottelujen aloittamisesta.

Kapinalliset eivät ole osoittaneet kovin suurta neuvotteluhalua. He vaativat, että Pakistanin armeija vetäytyy kapinallisten tukialueilta ja hallitus vapauttaa vangitsemansa Taliban-vangit sekä lopettaa tuen Yhdysvaltain johtamalle sodalle Afganistanissa.

Pakistanin Taliban on pakistanilaisten islamistiryhmien kattojärjestö. Se on näkemyksiltään lähellä Afganistanin Talibania, mutta järjestöjen johto ja rakenne ovat erilliset. Taliban haluaisi Pakistanista tiukan islamilaisen valtion.

Suosittelemme sinulle