Hyppää sisältöön

Teehuone houkuttelee kahvinjuojat venäläisen kulttuurin äärelle

Teekulttuurin lähettiläät ovat kiilottaneet juoman profiilia Suomessa jo useita vuosia. Kahvikansan keskuuteen on noussut useampia teehuoneita. Kajaaniin avattavan venäläisen teehuoneen toivotaan muun muassa tuovan kohtaamisia kainuulaisten ja venäläisten välillä, sillä Venäjällä tee on tapa tutustua toisiin ihmisiin.

Kuva: Sini Salmirinne / Yle

Vielä keskeneräisessa yrityksessään seisova kajaanilainen Inna Pyykkönen kattaa teepöydän, vaikka remontin keskelle.

Venäläinen kulttuuri pohjautuu teehen, koska se on entisessä kotimaassani tapa tutustua toisiin ihmisiin.

Inna Pyykkönen

- Kun veden kunnolla keittää, ja käyttää laadukasta haudutettua teetä, pystyy sen tarjoamaan pahvimukista, naurahtaa Pyykkönen. 

Posliinimukit Pyykkösen yrityksessä otetaan käyttöön parin viikon sisällä, kun marraskuu tuo tullessaan Kajaanin katukuvaan teehuoneen, jossa on venäläinen teekulttuuri avautuu koko Kainuulle.

- Pussiteetä en täällä käytä, mutta kahvia täältä kyllä saa.

Yrittäjä Inna Pyykkönen on tullut tutuksi Kajaanissa muun muassa Ravintolapäivän kautta. Hänen ja hänen ystäviensä käsissä valmistuneet blinit ja muut venäläiset ruuat olivat olleet kainuulaisia Ravintolapäivän yleisömenestyksiä.

- Olihan se hulinaa, kun piti ensimmäisellä kerralla laittaa ovat kiinni kesken kaiken, toisella kerralla ymmärsimme ottaa vastaan ennakkotillauksia,  Pyykkönen muistelee Kajaanissa Vanhalla Vesilaitoksella järjestettyä tempausta

- Kyllä siitä jäi mieleen kytemään ajatus, että voisiko tästä jalostaa yritysidean.

Kuva: Sini Salmirinne / Yle

Tie venäläiseen kulttuuriin alkaa teen kautta

Inna Pyykkösen Tsaikka-teehuone tulee keskittymään venäläiseen teehen.

- Juomaan liittyy joka maassa vähän erilaiset tavat ja käytännöt. Yrityksestäni ei järjestetä esimerkiksi japanilaisia teeseremonioita.

Tee on tehnyt tulemistaan Suomessa trendijuonama jo vuosia, mutta esimerkiksi Kainuussa, kahvikansan keskuudessa  sana teehuone voi aiheuttaa mietintää, Pyykkönen myöntää.

- Se on totta, sillä kahvila käy kansan suuhun, mutta teestä ei ole olemassa vastaavaa versiota.

Yrityksen kautta Inna Pyykkönen tahtoo antaa myös teetietoutta.

- Teelaatuja on valtavasti, on muitakin kuin mustaa teetä. Haluaisin, että ihmiset pääsisivät täällä uudenlaisten teemakujen pariin. Ja, että teen maku olisi puhdas sekä aito.

Tsaikan tiloissa pystyy jatkossa opiskelemaan myös venäjän kieltä.

- Ruoka, kulttuuri ja juoma kulkevat Venäjällä samassa paketissa. Venäläinen kulttuuri pohjautuu teehen, koska se on entisessä kotimaassani tapa tutustua toisiin ihmisiin.

- Se irrottaa meidän kielenkannat ja toivoisin, että täällä kainuulaiset kohtaisivat venäläiset.

Suosittelemme sinulle