Hyppää sisältöön

Salainen osoite ei ole vain rikkaiden yksinoikeus - näin salaat tietosi

Suomen raharikkaat ja julkkikset tapaavat pitää kotiosoitteensa ja yhteystietonsa salaisina. Mutta kuka tahansa voi halutessaan saada tietonsa pimentoon.

Kuva: Yle
Yrjö Hjelt

Väestörekisterikeskus ylläpitää Suomessa väestötietojärjestelmää. Siihen kerätään kaikkien suomalaisten tiedot: syntymäpaikka, asuinkunta, kotiosoite, ammatti, puoliso, lapset jne.

Monet tahot haluavat tietoja meistä suomalaisista. Ystävät etsivät kadonneita kavereitaan, toimittajat kaipaavat haastateltavien osoitetietoja ja kaupat, lehtimyyjät hamuavat asiakkaitten perään.

Viisi prosenttia suomalaisista on salannut tietonsa

Suomalaiset voivat salata henkilötietonsa jos haluavat. Kategorioita on kuusi, joista voi valita yhden tai useamman.

1. Suoramarkkinointikielto  (291 034 suomalaista on valinnut tämän)

2. Yhteytietojen luovustuskielto (241 180)

3. Asiakasrekisterin päivityskielto (237 232)

4. Henkilömatrikkelikielto (145 983)

5. Sukututkimuskielto (115 140)

6. Turvakielto (12 619)

Suoramarkkinointikielto, yhteystietojen luovutuskielto, asiakasrekisterin päivityskielto, henkilömatrikkelikielto ja sukututkimuskielto eivät koske viranomaisia. Näihin tietoihin pääsee käsiksi kaikki viranomaiset. Sen sijaan turvakielto estää pääsääntöisesti myös viranomaisten pääsyn ihmisen tietoihin käsiksi. Tosin erittäin pätevällä syyllä myös viranomaiset saavat tiedot haltuunsa.

- Turvakieltoa ei saa kuka tahansa. Siinä pitää yleensä olla terveyteen kohdistuva uhka tai muu erittäin painava syy, että saa turvakiellon, kertoo Väetörekisterikeskuksen tietopalvelupäällikkö Päivi Pösö. - Muut kiellot sen sijaan saa kuka tahansa.

Ja näin salaat tietosi

Kansakunnan kaapin päälle nousseilla on yleensä tapana salata uteliailta omat tietonsa. Tiedot voi salata joko maistraatissa tai Väestörekisterikeskuksessa - joko menemällä paikan päälle tai puhelimitse. Mutta on helpompikin tapa. Ja näin se tapahtuu:

Mene nettiin Väestörekisterikeskuksen kotisivuille www.vrk.fi. Valitse sieltä yläpalkista PALVELUT KANSALAISILLE ja klikkaa sitä. Aukeaa uusi sivu, jonka vasemmassa reunassa on pitkä liuta eri asioita. Valitse TARKASTA TIETOSI. Aukeaa taas uusi sivu, jonka keskellä on teksti KÄYNNISTÄ TARKASTUS, klikkaa siitä. Aukeaa taas uusi sivu, josta voit valita miten haluat mennä tarkastamaan omat tietosi. Vaihtoehtoja on kolme: mobiilivarmenne, pankkitunnistus tai varmennekortti.

Kun olet valinnut sinulle sopivan vaihtoehdon, pääset omiin tietoihisi käsiksi. Aukeaa sivu, jossa lukee Omien tietojen tarkastus. Paina kohtaa NÄYTÄ. Nyt sivulle ilmestyy kaikki tietokannassa olevat sinun tietosi. Valitse sivun yläreunasta ILMOITA ITSE. Aukeaa uusi sivu, jonka vasemmassa laidassa on useita eri kohtia. Valitse TIETOJEN LUOVUTUSKIELLOT. Nyt pääset käsiksi niihin tietoihin, jotka haluat salata. Laita rasti ruutuun mitä haluat salata. Paina TARKASTA ILMOITUS ja sen jälkeen aukeavasta sivusta valitse LÄHETÄ.

Näin olet päässyt mukaan siihen 5 prosentin kastiin, joka saa olla rauhassa tietojen kalastajilta.

Suosittelemme sinulle