Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Muistokivi viivästyi Hitlerin vuoksi – moni kaupunkilainen ei ole vieläkään nähnyt kiveä

Adolf Hitler vieraili vuonna 1942 Imatralla marsalkka Mannerheimin 75-vuosijuhlissa. Tuosta historiallisesta tapaamisesta on muistona kivi, minkä olemassaolosta ei vieläkään moni tiedä.

Hitlerin ja Mannerheimin tapaamisen muistoksi paljastettiin kivi syksyllä 1983. Se siirrettiin vuonna 1994 kuvassa olevaan nykyiseen paikkaan Imatran Kaukopäässä.
Kuva: Yle
Ville Toijonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen Marsalkka Mannerheimin 75-vuotispäivistä on muistokivi Imatralla Saimaanhovintien alkupäässä. Kivi on siirretty tuolle paikalle 26. syyskuuta vuonna 1994 noin 300-400 metrin päästä.

- Kivi siirrettiin rauhallisempaan paikkaa, koska se alkoi jäädä teollisuusalueen puolelle, sanoo paikallishistoroitsija imatralainen Sakari Tossavainen.

Muistokivi paljastettiin vuonna 1983. Viidenkymmenen vuoden ajan asia oli tabu, mistä ei puhuttu ja päätöstä ei tehty.

- Paikallinen kadettipiiri halusi saada muistokiven. 50 vuotta siihen kuitenkin meni, sillä Mannerheimin syntymäpäiviin liittyi myös Adolf Hitlerin vierailu paikalla, joten asia oli pitkään tabu, sanoo Tossavainen.

Matka oli historiallisesti merkittävä, sillä se oli Hitlerin ainut vierailu Kolmannen valtakunnan rajojen ulkopuolelle kesällä 1942. Tossavaisen mukaan kaikki on kuitenkin historiaa ja se on sellaisenaan otettava.

Moni ei vieläkään tiedä muistomerkistä

Paikallinen kiviliike valmisti kiven ja lahjoitti sen paikallisille sotaveteraaneille vasta vuonna 1983.

- Paljastustilaisuudessa olivat paikalla kiven suunnittelijat, tekijät ja tilaajat, mutta silloinkaan suuri yleisö ei asiasta paljoa tiennyt. Nytkään tieto tästä kivestä ei ole levinnyt edes kaikille imatralaisille, Tossavainen harmittelee.

Kiven äärellä pidetään kerran vuodessa virallinen tilaisuus, missä kiven tarina kerrotaan.

- Mannerheimin syntymäpäivänä 4. kesäkuuta on käyty laskemassa kukat paikalle, toteaa Tossavainen.

Suosittelemme sinulle