Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Kuvataiteella ei Suomessa helposti rikastu

Yle Uutiset poimi esimerkkejä kuvataiteilijoiden tuloista. Vaikka joukossa on tunnustettuja tekijöitä, vuoden 2012 ansiot eivät päätä huimaa.

Santtu Natri
Avaa Yle-sovelluksessa

Eräs rahallisesti menestyneimpiä kuvataiteilijoita oli viime vuonna taidemaalari Nanna Susi. 67 000 euroa ansainneen Suden töitä on ollut esillä muun muassa Italiassa, Irlannissa ja Ranskassa. Vuonna 2012 Nanna Suden nykytaidetta esiteltiin ainakin Helsingin ja Hämeenlinnan taidemuseoiden näyttelyissä.

Taidemaalari ja taidegraafikko Kuutti Lavosella oli näyttelyt Brysselissä ja Turussa. Hän ansaitsi viime vuonna 52 000 euroa ja pääomatuloja taiteilijalla kertyi reilu 3000 euroa. Lavosen kanssa Tyrvään Pyhän Olavin kirkon maalaukset taannoin toteuttanut kuvataiteilija Osmo Rauhala tienasi liki 19 000 euroa ja pääomatuloja häneltä verotettiin 6000 euron edestä.

Kim Simonsson tunnetaan japanilaisia mangahahmoja hieman muistuttavista, yleensä vitivalkoisista ja lapsenkokoisista veistoksistaan. Miehen ansiotulot olivat lähes 44 000 euroa.

Yle Uutiset luokitteli muun muassa metallista, muovista ja lasista veistotaidetta tekevän Hans Christian Berg viime keväänä yhdeksi Suomen kalleimmista nykytaiteilijoista. Bergin ansiotulot olivat viime vuonna 14 000 euroa.

Riitta Nelimarkan tuotantoon kuuluu muun muassa maalauksia, runokirjoja ja animaatioelokuvia. Nelimarkalla oli viime vuonna verotettavia ansiotuloja hieman alle 9000 euroa. Taiteilijalla on perittyä varallisuutta - hänen verotettavat pääomatulonsa ylsivät 100 000 euroon.

Suosittelemme sinulle