Hyppää sisältöön

Terroristien omaiset korvausvastuuseen iskuista Venäjällä

Venäjä tiukentaa taistelua terrorismia vastaan ja kiristää terrorismilakia. Terroristien omaiset voivat jatkossa joutua maksamaan terrori-iskun aiheuttamia vahinkoa. Ihmisoikeusjärjestöt ovat tuominneet korvausvelvollisuuden ulottamisen sukulaisiin.

Vladimir Putin. Kuva: Juri Kochetkov / EPA
Paula Tapiola

Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut sunnuntaina lain, joka velvoittaa terroristien omaiset korvaamaan terrori-iskujen aiheuttamat taloudelliset vahingot. Lain mukaan terrori-iskun tekijän, tämän lähiomaisen tai muiden omaisten on korvattava terrori-iskun aiheuttamat taloudelliset ja henkiset vahingot.

Korvauksia voi joutua maksamaan, jos on olemassa riittävät perusteet uskoa, että rahaa, arvoesineitä tai muuta omaisuutta on hankittu terroriteon seurauksena. Laki mahdollistaa terroristien omaisten kiinteistöjen alkuperän tarkastamisen. Ihmisoikeusjärjestöt ovat tuominneet korvausvelvollisuuden ulottamisen sukulaisiin.

Lisäksi laki kriminalisoi terroristileirillä kouluttautumisen ja terroristiyhteisön tai -järjestön luomisen. Terroristiksi kouluttautuneelle voidaan tuomita viidestä kymmeneen vuotta vankeutta sekä puolen miljoonan ruplan eli noin 11 500 euron sakot. Terroristijärjestön muodostamisesta voidaan tuomita 15:stä 20:een vuotta vankeutta ja miljoonan ruplan sakot.

Venäjän duuma hyväksyi lakiehdotuksen 25. lokakuuta ja parlamentin ylähuone 30. lokakuuta.

Suosittelemme sinulle