Hyppää sisältöön

Puutarhuri pistää kasvihuoneet talviteloille ja teroittaa kynän

Kun ulkona luonto siirtyy lepoon, kukkien kasvatukseen erikoistunut puutarhuri Minna Nissilä keskittyy paperitöihin ja luottamustehtäviin. Kasvihuoneet saavat hetken kylmetä, kun pitäisi omia tilauksia varten arvata paljonko ja millaisia kukkia asiakkaat ensi kesänä haluavat. Talvikaudella on aikaa myös järjestötyölle ja vaikuttajan roolille.

Kuva: Markku Karvonen / Yle
Markku Karvonen

Minkä takia marraskuun sade saa rummuttaa Leppälehdon puutarhan tyhjillään ja kylminä olevien kasvihuoneiden kattoja? Puutarha on erikoistunut kesäkukkien kasvatukseen, eikä kukkien ympärivuotinen kasvattaminen ole kannattavaa. Kustannukset ovat korkeat ja joulukukkakilpailu kovaa. Lisäksi pakkanen saa talven aikana desinfioida siivottuja kasvihuoneita, selittää tammelalainen puutarhayrittäjä Minna Nissilä. Kotona hänellä on pöydällä pinoittain kirjallisuutta muun muassa ulkomaisten tarhojen myyntiluetteloita. Talvikaudella puutarhuri tekee paperitöitä: miettii tarjouksia ja tilauksia seuraavalla kasvukaudelle.

– Minun asiakkaani ovat pääasiassa julkishallinnon puolella, kaupunkeja ja seurakuntia. Teen niiden tarjouskilpailuun laskelmia. Eteläisen Suomen hautausmaille menee begonioita, begonioita ja taas begonioita, nauraa Minna Nissilä.

Teen niiden tarjouskilpailuun laskelmia. Eteläisen Suomen hautausmaille menee begonioita, begonioita ja taas begonioita

– Hankaluutena on tietää kuinka paljon ja millaisia kukkia ne haluavat ensi kesänä ostaa. Puutarhurin pitäisi kuitenkin jo tilata taimet ennen kuin saa vastauksia tarjouspyyntöihinsä. Osa asiakkaista on hyvinkin perinteisiä, joten tiedän mitä kukkia he haluavat ja kuinka paljon. Osa taas haluaa kokeilla aina jotakin uutta. Pitää vain arvata mitä asiakas haluaa. Toinen haaste uusien kukkien kanssa on, että ne pitäisi saada kukkimaan juuri tiettynä päivänä.

– Monen mielestä puutarhurin työ voi olla mukavaa kukkien kauneuden katselemista, mutta se on työtä siinä missä muukin. Se on rankkaa työtä ja keväällä 24/7-ammatti, jossa ei aina nukkumaan ehdi.

Talvella kasvihuoneiden sijaan työllistää vaikuttajan rooli

Minna Nissilä on muun vaikuttamisen ohella mukana kunnallispolitiikassa ja yrittäjäjärjestöissä. Hän on Hämeen Yrittäjien puheenjohtaja ja nyt myös Suomen Yrittäjien hallituksessa.

Joku sanoi, että minulla on Jeesus-syndrooma, jossa haluaa olla joka asiassa auttamassa

– Joku sanoi, että minulla on Jeesus-syndrooma, jossa haluaa olla joka asiassa auttamassa. En tiedä. On kyllä suuri rakkauteni, että haluan olla vaikuttamassa erilaisiin asioihin. Politiikka on jäänyt vähemmälle ja keskityn nyt enemmän yrittäjävaikuttamiseen. Yrittäjäjärjestössä jäsenistö on kirjavaa ja asiat vaihtelevat. Yksi yhteinen teema on kilpailumahdollisuuksien helpottaminen. Meillä on valtava määrä eri tahoilta tulevaa sääntelyä. Monta kertaa sääntöjä tehdään isojen yritysten toimiin, ja pienille ne koituvat usein kohtalokkaiksi.

– Puutarhoilla on esimerkiksi vihannesten kasvatuksessa järjetön määrä sääntöjä. Yksi esimerkki on vaikka julkisuudessa ollut kaalinpuolitusjuttu. Paljon on perattavaa ja korjattavaa. Käytännössä yritämme herättää valtakunnan päättäjiä huomaamaan, miten mikäkin säännös tai laki vaikuttaa yrittäjiin käytännön elämässä.

Minna Nissilä osti yrityksen vanhemmiltaan vuonna 1999. Pian hän erikoistui kesäkukkiin, joiden lisäksi kasvihuoneissa on jonkin verran erikoissalaatteja, paprikaa ja tomaatteja.

Muuten, mitä kunnat tai seurakunnat ensi vuonna istuttavat?

- No sen mukaan mitä tarjouskilpailuja olen nyt voittanut, hautausmaille menee edelleenkin begonioita. Mutta on siellä joitakin uusiakin tuulia muun muassa haudoille menee pieniä määriä kauniita amppelikukkia.

Suosittelemme sinulle