Hyppää sisältöön

Suomalaiset haluavat auttaa suomalaisia

SPR:n mukaan kuukausilahjoittajat ovat alkaneet osoittaa lahjoituksiaan aikaisempaa enemmän kotimaahan. Lama sen sijaan ei hetkauta tavallisia suomalaisia mutta saa yritykset kiristämään kukkaroidensa nyörejä.

Nina Mehtälä
Kuva: Jarno Tiihonen / Yle
Jarno Tiihonen

Suomalaiset hyväntekeväisyyteen lahjoittavat ovat alkaneet kiinnostua aikaisempaa enemmän kotimaan kohteista. Suomen Punaisen Ristin mukaan tänä vuonna 63 prosenttia uusista kuukausilahjoittajista on valinnut kohteekseen kotimaan, kun viime vuonna kaikista kuukausilahjoittajista 53 prosenttia valitsi kotimaan.

- Muutaman viime vuoden aikana kotimaan lahjoitusten määrä on lisääntynyt selvästi, sanoo viestintäjohtaja Hannu-Pekka Laiho.

Laiho arvelee, että muutos johtuu siitä, että joko on huomattu avun tarve kotimaassa tai kotimaata ajatellaan vain enemmän kuin globaalia auttamista.

"Muilla menee vielä heikommin"

Taloudellisesti vaikeat ajat eivät vaikuta tavallisten suomalaisten lahjoituksiin.

- Tavalliset ihmiset ajattelevat vaikeina aikoina, että muilla menee vielä heikommin. Joissain tapauksissa he lahjoittavat jopa aikaisempaa enemmän. Sen sijaan yrityspuolella lama näkyy, Laiho sanoo.

Jouluna ollaan anteliaita

SPR:n mukaan joulunalusaika on selkeä piikki avustusten määrässä, vaikka jouluisin aktivoituu useampi kerääjätaho.

- SPR:n Hyvä Joulumieli keräys tuotti viime vuponna 1,3 miljoonaa euroa, mikä on 200 000 euroa edellisvuotta enemmän. Keräysken tuotto on kasvanut tasaisesti joka vuosi. Vuonna 2005 se tuotti puoli miljoonaa. Kotimaiset pienet ja keskisuuret yritykset ovat keräyksessä aktiivisia, Laiho sanoo.

Kotimaa kiinnostaa myös Meri-Lapissa

Kiinnostuksen kasvu kotimaata kohtaan on näkynyt myös Meri-Lapissa, kertoo Tornion SPR:n varapuheenjohtaja Nina Mehtälä.

- Se tulee esiin monesti esimerkiksi nälkäpäiväkeräyksessä. Tyypillinen kysymys on, että eihän apu mene vain ulkomaille. Osa nälkäpäiväkeräyksen tuotoista käytetään myös kotimaassa. Tuotto menee katastrofirahastoon, josta sitä jaetaan tarvitseville, Mehtälä kertoo.

Mehtälä arvelee, että kotimaan lahjoituksia suositaan, koska silloin apua voi saada itsekin.

- Toivon ainakin, että kysymyksen takana ei ole sitä, että eihän vain ulkomaille. Varmaan halutaan vain auttaa, mutta halutaan tietää, että jos vaikka talo palaa, niin apua voi saada myös itse, Mehtälä sanoo.

Suosittelemme sinulle