Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Tässä ehdokkaat parhaaksi lasten- ja nuortenkirjaksi

Finlandia Junior -tunnustuksen tämän vuoden saajaehdokkaiden parhaimmistoon kuuluu tarinoita kiireestä, kiusaamisesta, kielestä ja kulttuurieroista - tekijöiden joukossa muun muassa Ville Tietäväinen, Heli Laaksonen ja Kreetta Onkeli.

Finlandia junior ehdokkaat.
Finlandia Junior -ehdokkaille riitti onnittelukukkia heti julkistustilaisuuden päätyttyä. Kuva: Yle
Santtu Natri
Avaa Yle-sovelluksessa

Finlandia Junior -palkinnon saajaksi loppusuoralle yltäneet lasten- ja nuortenkirjailijat on julkistettu. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa. Sen myöntää Suomen Kirjasäätiö. Ohessa tiedot teoksista ja poimintoja valintalautakunnan perusteluista. Voittaja julkistetaan tiistaina 26.11.

Marja Björk: Poika

"Tällä kertaa perinteisistä poikatyttö-asetelmista edetään paljon syvemmälle. [...] Lukukokemus on voimakas ja lisää ymmärrystä sellaista toiseutta kohtaan, jota ulkopuolisen on lähes mahdotonta tajuta."

Ville Hytönen - kuvitus Matti Pikkujämsä: Hipinäaasi, apinahiisi

"Jokainen aukeama on pieni taideteoksensa. [...] Kiusaamista on käsitelty hyvällä tavalla: vaikka matka metsän halki on pitkä ja monet ikävät sanat satuttavat, loppu on lohdullinen."

Jukka Laajarinne - kuvitus Timo Mänttäri: Isä vaihtaa vapaalle

"Sarjakuvamainen kuvakirja tarttuu työkiireisten vanhempien ongelmaan: lapsille ei ole riittävästi aikaa. [...] Kuva kertoo tarinaa siitä, että isä on agentti, mutta tekstin voi lukea pelkkänä hyvin arkisen tapahtumaketjun kuvauksena."

Heli Laaksonen - kuvitus Elina Warsta: Aapine

"Lukukokemuksen myötä kasvaa ymmärrys siitä, että eri murteissa kirjaimilla on erilaisia rooleja. Kuvitus tavoittaa hyvin teoksen aapisrunojen maailmaa hieman vinosti katsovan näkökulman."

Kreetta Onkeli : Poika joka menetti muistinsa

"Seikkailu, joka johdattaa yksinäisen pojan löytämään lämpöä ja ystävyyttä helsinkiläisestä lähiöstä. [...] Maailmaan mahtuu monenlaisia kohtaloita, ja jokaisella perheellä on oma tarinansa."

Ville Tietäväinen ja Aino Tietäväinen: Vain pahaa unta

"Synkästä maailmasta on tehty kunnianhimoinen ja rohkea teos, joka jättää lukijalle tilaa pohtia omia unikuviaan. Aikuisen ja lapsen yhdessä luettava kirja ei poista painajaisia, mutta auttaa niiden kohtaamisessa."

Suosittelemme sinulle