Hyppää sisältöön

Katainen Himas-raportista: Miten valtio voisi lisätä luottamusta?

Pääministeri Jyrki Kataisen mukaan Suomessa luottamuksen väheneminen on nähtävissä muun muassa puolueiden toiminnassa. Pekka Himanen totesi Suomessa olevan maailmanlaajuisesti poikkeuksellinen luottamuksen kulttuuri.

Kuva: Yle

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mielestä ajankohtainen kysymys Suomessa on, mitä valtio voisi tehdä sen eteen, että kansalaisten luottamus julkiseen valtaan lisääntyisi.

– Pitäisikö antaa joissakin asioissa ihmisille enemmän valinnanvapautta? Katainen pohti filosofi Pekka Himasen tulevaisuusselonteon loppuraportin julkistustilaisuudessa.

– Kestävän hyvinvoinnin kokemuksen aikaansaaminen vaatii luottamusyhteiskuntaa - niin, että ihmiset luottavat riittävästi toisiinsa ja luottavat julkiseen valtaan, Katainen sanoi.

Hänen mukaansa auktoriteettiuskollisuus on vähenemässä, niin Suomessa kuin maailmalla. Suomessa luottamuksen väheneminen on nähtävissä muun muassa puolueiden toiminnassa.

Arvokkuusmittari BKT:n rinnalle?

Katainen puhui tutkimuksessa mainituista "viidestä jättiläisestä", eli Suomen suurista tavoitteista. Hän kertoi raportin herättäneen hänet pohtimaan useita asioita.

– Arvokkaan elämän käsite on minusta mielenkiintoinen.

Hänen mielestään arvokkaan elämän mittari voisi BKT:n rinnalla syventää näkemystä, kun mitataan hyvinvointia ja menestystä.

Katainen myös pohti, miten ihmiset saataisiin enemmän oman hyvinvointinsa toimijoiksi. Hän kertoi esimerkkinä tilanteen, jossa hän yritti lukea läheisensä hoitokertomusta, muttei ymmärtänyt siitä kuin yhden sanan. Katainen kertoi miettineensä, keskustelevatko asiantuntijat mieluummin toistensa kuin kyseisen ihmisen kanssa.

Himanen: Suomen haasteet pieniä

Raportin keskeinen viesti on, että kansalliseksi tavoitteeksi on nostettava kaikkien mahdollisuus arvokkaaseen elämään.

– Suomessa on maailmanlaajuisesti poikkeuksellinen luottamuksen kulttuuri, jota voitaisiin hyödyntää. Tarvitaan yhdessä onnistumisen kulttuuria, totesi Pekka Himanen puheenvuorossaan.

Hänen mielestään Suomen haasteet ovat kohtuullisen pieniä verrattuna melkein mihin tahansa maailman maahan.

– Pikkuisen pidempään työtä ja pikkuisen enemmän tuottavuutta.

Tänään julkistettu professori Pekka Himasen ja professori Manuel Castellsin tutkimusryhmän tekemä kansainvälinen tutkimus on noin 400-sivuinen. Suomen osuus on vain osa tutkimuskokonaisuudesta.

Suosittelemme sinulle