Hyppää sisältöön

Myyräkuumeesta vitsailu osui omaan nilkkaan – tauti vei sairaalaan ja nesteytykseen

Suurin osa ei sairastu viruksen saatuaan ollenkaan tai saa vain lieviä oireita, mutta osa joutuu teholle oireiden rajuuden ja munuaisten toiminnan päättymisen takia. Jotkut sairastuneista joutuvat käymään vielä dialyysissä. Arvioiden mukaan myyräkuumetapaukset ovat lisääntyneet edellisvuodesta metsämyyräkantojen kasvun myötä.

Kuva: Raine Martikainen

Myyräkuumeen aiheuttaa metsämyyrän eritteiden mukana leviävä Puumala-virus, joka tavallisimmin tarttuu ihmisiin hengitettäessä ulkorakennusten pölyä tai vaikka polttopuiden käsittelyn myötä.

Hämeenlinnalainen Timo Manninen joutui sairaalaan nesteytykseen ja yli kuukauden sairaslomalle saatuaan tartunnan.

Myyräkuumeeseen sairastuu vuosittain noin tuhat suomalaista. Tavallisimmat oireet ovat äkillinen kova kuume ilman hengitystieoireita, vatsakipu ja pahoinvointi, selkä- tai päänsärky ja näköhäiriöt.

– Ensin ajattelin että tuli pieni flunssanpoikanen. Päänsärky oli kova ja kuumekin nousi kovaksi. Menin lääkäriin oikeastaan sattumalta työmatkan takia. Lääkärille ei myyräkuume tullut mieleen, mutta olin urakoinut varastojen siivouksia mökillä ja kotona, joten pidin myyräkuumetta todennäköisenä. Lääkäri otatti kokeita ja päätyi myyräkuumeen todennäköisyyteen, kertoo Timo Manninen.

Tauti vei sairaalaan ja tiputukseen

– Kuumetta oli yli 40 astetta viikon päivät, jonka jälkeen tuli muitakin oireita. Samalla myyräkuumekin varmistui. Itämisaikakin kahdesta kahdeksaan viikkoon sopi. Perhepiirissä oli vitsailtu vajojen siivouksista, että tässä on myyräkuumeen riski. No, nyt se iski omalle kohdalle.

– Omalla kohdalla kävi niin, että kun jouduin sairaalaan ja nesteytykseen, ja kun munuaiset lakkasivat toimimasta, paino lähti voimakkaaseen nousuun. Siitä tulivat matkan varrella taas omat oireensa. Olin tiputuksessa kuumeen takia nestevajauksen ajan, ja sitten vain odotettiin että arvot lähtevät paranemaan.

– Jonkun päivän kuluttua turvotus laski, kun virtsaaminen alkoi. Samalla taas putosi paino. Laihduin 12 kiloa kymmenessä päivässä. Paraneminen kesti yllättävän pitkään ja peruskunto heilahti aika alas. Ensimmäisellä ulkolenkillä kyllä polvet notkuivat. Sairaslomaa tuli viitisen viikkoa.

Kerran sairastunut saa tautiin immuniteetin eikä tauti uusiudu. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee hakkaamaan halot kevät- ja syysaikaan ulkona eikä sisätiloissa liitereissä.

Suosittelemme sinulle