Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Meri-Lapin vienti vetää edelleen

Toisin kuin viime aikoina taloustilanteen vaikeuden vuoksi on ajateltu, Lapin vienti jatkuu voimakkaana myös tänä vuonna. Pääosan tuloksesta tekee Meri-Lapin teollisuus, mutta kaivosten osuus on nousussa.

Teräsrullia Outokummun terästehtaalla.
Kuva: Yle Perämeri
Kyösti Vaara
Avaa Yle-sovelluksessa

Lapin vienti kasvoi viime vuonna 14,2 prosenttia, 3,7 miljardiin euroon. Tullin tuonti- ja vientitilastojen mukaan Lapin viennin vetureita olivat erityisesti kaivos-, metsä- ja metalliteollisuusyritykset. Ruotsin kysyntä auttaa naapurissa olevaa Lappia.

Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Timo Rautajoki sanoo, että kovassa vedossa on muuan muassa markkinasellua ja pakkausmateriaaleja valmistava Kemin Metsä Fibre. Rautajoki sanoo, että tieto Lapin kovista vientiluvuista yllättää monet.

– Kun koko Suomi on menossa syvään lamaan, niin kyllä sitä näköharhaa meillä Lapissakin on ollut. Koko ajan on odotettu, kuinka huonosti Lapilla menee. Mutta ei näin ainakaan toistaiseksi ole tapahtunut, Rautajoki sanoo.

Kaivosten merkitys kasvaa

Pääosan Lapin tuloksesta tekee edelleen Meri-Lapin teollisuus, mutta pohjoisen kaivostuotanto on nousussa.

Viime vuosi meni siis hyvin, mutta onko nyt lama tullut jo väliin? Rautajoki sanoo, että sama meno jatkuu.

– Kauppakamarissa me hyväksymme alkuperätodistuksia vientiyritysten vientiä varten, kun tuotteet menevät Euroopan ulkopuolelle. Näyttää siltä, että mennään aivan viime vuoden tahtia eikä se näytä muuttuvan loppuvuodenkaan aikana. Samoin yrityksistä kantautuvat viestit kertovat, että vienti vetää hyvin, Rautajoki kertoo.

Suosittelemme