Hyppää sisältöön

Häkävaroittimen oikea sijoittaminen on arpapeliä

Häkä on siellä missä ilmakin - ylhäällä, alhaalla tai siinä keskivaiheilla, sanoo asiantuntija.

Riina Kasurinen

Häkävaroittimien oikea sijoittaminen asuntoon on haastavaa. Yksi ohje sanoo, että varoitin kuuluu kattoon, toinen, että sen paikka on seinällä. Edes asiantuntijat eivät osaa antaa yksiselitteistä vastausta.

- Tästä on erilaisia käsityksiä, koska häkä on ilman kanssa lähes saman painoista. On vaikea sanoa nouseeko häkä ilman mukana ylös, laskeeko se alas vai leijuuko jossakin puolivälissä. Häkä on tiheydeltään niin lähellä ilman tiheyttä, ettei se selvästi ole ilmaa raskaampaa tai kevyempää, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin tekninen asiantuntija Hannu Nuolivirta sanoo.

Nuolivirralla ei siis ole antaa varoittimen sijoittamisesta tiukkaa faktaa, mutta valistunut mielipide kuitenkin löytyy.

- Itse olen sitä mieltä, että jos on lämpöä mukana huomattava määrä, kuten lämmittäessä on, niin ilmamassa ja häkä sen mukana nousee silloin ylös ja häkävaroitin kannattaa laittaa kattoon. Itse olen laittanut mökillä varoittimen kattoon ja olen kahdesti onnistunut toimimaan niin huonosti, että hälytin on rääkäissyt.

Ihan varma ei kuitenkaan voi olla.

- Toisaalta häkähän voi tulla vaikka naapurihuoneesta ja leijua silloin alempana, jolloin oikea paikka varoittimelle voisi olla vaikkapa siinä tyynyn korkeudella, Nuolivirta pohtii.

Varoitinta ei missään tapauksessa kannata laittaa seinien ja kattojen risteys- ja kulmakohtiin, koska niihin ilma voi jäädä seisomaan. Myöskään ulko-oven yläpuolella ei ole hyvä paikka.

- Häkävaroitin kannattaa laittaa joko siihen huoneeseen, missä tulisija on, tai makuuhuone ainakin on hyvä paikka.

Jos on epävarma varoittimensa sijoituspaikasta, kannattaa Nuolivirran mukaan luottaa laitevalmistajan ohjeisiin. Jos ne ovat  ristiriidassa Tukesin ohjeiden kanssa, on syytä luottaa Tukesiin.

Tukes tutkii häkävaroittimien turvallisuutta. Viimeisimmät testit ovat vielä kesken, mutta useimmat varoittimet vaikuttaisivat toimivan hyvin. Koskaan häkävaroittimeen ei silti kannata luottaa aukottomasti.

- Kyllä niiden peltien kanssa pitää silti tarkkana olla, Nuolivirta sanoo.

Suosittelemme sinulle