Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Rasisteja vai sananvapauden marttyyreja? – Näin kiihotuspykälä toimii

Suora linja kävi läpi kiihottamisesta kansanryhmää vastaan annetut tuomiot tällä vuosituhannella. Arvioi itse, tukahdutetaanko rikoslailla sananvapautta vai rasismia.

Nimetöntä huutelua netissä
Kuva: Yle
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kuluneen kolmentoista vuoden aikana kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on annettu hieman yli parikymmentä lainvoimaista tuomiota. Oikeustapauksia on ollut tällä vuosituhannella 25. Annetut tuomiot ovat lähes poikkeuksetta sakkorangaistuksia.

Alla olevassa listassa ovat kaikki tietoomme tulleet lainvoimaiset tapaukset tiivistettyinä. Tuomiot olemme pyytäneet jäljennöksinä käräjä- ja hovioikeuksista sekä Korkeimmasta oikeudesta.

Tiivistelmistä on siivottu yllykkeet ja yksilöidyt kansanryhmät , jotta emme itse saisi syytettä lainvastaisen tekstin levittämisestä. Tästä syystä emme myöskään voi jakaa oikeuden julkisia tuomioasiakirjoja jutun yhteydessä.

Tuomioasiakirjat on lyhennetty muutamaan kappaleeseen. Jokaisen tapauksen kohdalla tuomioon johtanut lausunto tai lausunnot on yritetty tiivistää mahdollisimman tarkasti ja suoria sitaatteja on käytetty mahdollisuuksien mukaan. Sitaatit ovat lainausmerkeissä ja siivoukset on ilmaistu [hakasulkein].

Jutun yhteyteen on avattu kommentointi, jossa voit kysyä lisätietoja tapauksista.

Tutki tapauksia tarkemmin

Mies solvasi kansanryhmää Youtubessa – kiisti kirjoittaneensa viestiä
Käräjäoikeus 2013, syyte hylätty.

Syytetty kommentoi videota Youtubessa:

"[S*******] loiset, menkää töihin ja eläkää talon tavoilla. On se [p******] ettei 500 vuoteen ole opittu miten talossa eletään. Olisi pitänyt laittaa joka ikinen [erään kansanryhmän edustaja] saksaan 40-luvulla."

Syytetty kiisti kirjoittaneensa kommentin. Hän kertoi epäilevänsä kirjoittaksi kavereitaan, jotka olivat saunaillan yhteydessä käyttäneet hänen tietokonettaan ja tunnuksiaan.

Käräjäoikeus piti viestiä vakavasti etnisen ryhmän ihmisarvoa loukkaavana, mutta syyte hylättiin, koska viestin kirjoittajasta ei ollut vedenpitävää näyttöä.

Mies kommentoi maahanmuuttajien tekemiä rikoksia Facebookissa
Käräjäoikeus 2013, 30 päiväsakkoa (1980 euroa).

"Lähinnä nää sosiaalipummit, jotka sitten joutessaan raiskailee ja hakkaa ihmisiä ottaa päähän, en ymmärrä miten joku voi niin noita [kansanryhmän edustajia] rakastaa, että saavat mellastaa niin kuin haluavat, enkä ymmärrä miten joku voi pitää suomalaisia luusereina jotka ei saa mitään aikaan ilman näitä kulttuurinrikastajia, pysykööt elintasopakolaiset omassa maassaan, niitä ei tänne tarvita."

A piti kirjoitustaan kommenttina keskusteluun, jossa arvioitiin maahanmuuttopolitiikkaa ja maahanmuuttajien tekemiä rikoksia.

Käräjäoikeuden mukaan viestin asiayhteydellä tai kontekstilla ei ollut merkitystä sen loukkaavutta arvioidessa.

Facebookissa keskuteltiin maahanmuutosta ilman sensuuria
Hovioikeus 2012, monta vastaajaa.

Facebookiin perustettiin avoin ryhmä "Mamu keskustelu ilman sensuuria [suomalainen kaupunki]". Oikeuskäsittelyssä syytettyinä olivat ryhmän perustaja ja seitsemän jäsentä.

Viesteissä muun muassa sanottiin, että "parilta" kansanryhmän edustajalta pitäisi vetää "niskat poikki". Samassa yhteydessä kansanryhmiin myös viitattiin kutsumalla sen edustajia rikollisiksi, raiskaajiksi ja eläimiksi.

Lisäksi sivuilla vihjattiin epäsuorasti, että erään kansanryhmän edustajia ammuttaisiin ja että Suomi olisi "puhdas maa", jos pakolaisia ei olisi.

Oikeus katsoi, että viesteissä ja sivulle linkatuissa videoissa lietsottiin väkivaltaan. Tuomiot olivat neljä sakkorangaistusta ja kaksi vankeusrangaistusta. Vankeustuomiot olivat kuusikymmentä ja viisikymmentä päivää ehdollista. Molemmilla vankeuteen tuomituilla oli aikaisempaa rikostaustaa.

Ryhmän perustajaa ei tuomittu, koska oikeus ei katsonut häntä ryhmän ylläpitäjäksi. Perustaja kertoi itse poistuneensa ryhmästä, kun kommentit muuttuivat lainvastaisiksi.

Mies nimitti Facebookissa kansanryhmää rodulliseksi hirviöksi, joka pitää hävittää
Käräjäoikeus 2012, 30 päiväsakkoa (180 euroa).

Mies julkaisi Facebookissa englanninkielisiä kirjoituksia, joissa kutsui tiettyä kansanryhmää "rodulliseksi hirviöksi", joka pitää hävittää.

Julkaistuissa päivityksissä uskoteltiin, että kaikki mihin kansanryhmän edustajat koskevat tai mitä he suunnitelevat on "kirottua". Syytetyn mukaan monikulttuurisuus on uhka yhteiskunnalle ja "me" tarvitsemme orjia.

Kirjoituksissa viitataan myös toiseen etniseen ryhmään, jonka edustajat ovat hänen mukaansa älyllisesti, henkisesti ja tunne-elämältään alikehittyneitä "villejä". Syytetty jatkaa, että ryhmä ei ole jalostunut luonteeltaan yhtä pitkälle kuin "me".

Mies on lisäksi lisännyt Facebookiin videopätkiä ja kuvia itsestään ampumassa kiväärillä. Saatteena on "Shooting niggiz in the forest of [suomalainen paikkakunta]" sekä kommentoinut tätä materiaalia sanoin "gonna get a license for a rifle as soon as I can, I want to hunt."

Kuntapoliitikko ehdotti kunniamerkkiä ulkomaalaisen ampujalle
Hovioikeus 2012, 20 päiväsakkoa (120 euroa).

Syytetty julkaisi yleisölle avoimella Facebook-sivulla oikeuden mukaan kaksi maahanmuuttajia solvaavaa viestiä.

Viestit liittyivät Oulussa tapahtuneeseen välikohtaukseen, jossa suomalainen mieshenkilö oli ampunut kolmea pitserian ulkomaalaistaustaista henkilöä.

Syytetty ehdotti kunniamerkkejä ampujalle ja julisti, että sota on alkanut ja että sodassa jaetaan kunniamerkkejä.

Syytetty oli tapahtumahetkellä Perussuomalaisten kuntapoliitikko.

Facebook-ryhmässä järjestettiin maahanmuuttajavastaista tapahtumaa
Käräjäoikeus 2012, Henkilö A 40 päiväsakkoa (240 euroa), B 15 päiväsakkoa (90 euroa), C ja D syytteet hylätty.

A perusti Facebookiin sivun "Ei maahanmuuttajakeskuksia [kaupunkiin x]". Taustalla oli pelko vastaanottokeskuksesta, jota suunniteltiin paikalliseen lähiöön. Sivu oli aluksi suljettu ulkopuolisilta, mutta A muutti sen myöhemmin avoimeksi. Sivulla A kirjoitti:

”Sata ihmist ni sit [etninen ryhmä] matalaks...”, ”sata enemmän ku tulee, vois jotain tapahtuakki, ei täs tuu muuten mitää."

B vastasi A:lle:

"pitää jätkien kaa keskustella mis kokoonnutaa, mitää [etninen ryhmä-]keskuksia tänne tule ja iha saletti homma" ja "ei [etnisen ryhmän edustajia] Suomeen".

C kirjoitti samalle Facebook-sivulle, että erään kansanryhmän mukaan "homoilu on jo ok" ja seuraavaksi ajetaan laki, jonka mukaan pikkulapsia saa käyttää seksuaalisesti hyväksi. Siinä vaiheessa mies kertoi "painavansa laukaisunappulaa".

Käräjäoikeuden mielestä rikoksen tunnusmerkistö ei täyttynyt C:n kohdalla.

D jatkoi keskustelua:

"...Muistan aikoinaan kun eräs frendini muisti [nimeltä mainitussa rakennuksessa] sijainnutta pakolaiskeskusta pommilla. Siitä kaveri saikin lempinimensä..."

"Kävelin tos [erään kylän] läpi, ni bussipysäkil oli ainaki 15 [etnisen ryhmän edustajaa]. Ajattelin, et voi juma! Tutkittu juttu: eikä varmaan uutta kellee mut hyvä muistuttaa. Suhteessa valtaväestöömme, tämä suuri vähemmistö tekee rikoksia mm. raiskauksia paljon enemmän."

Käräjäoikeus katsoi, että D:n kohdalla kysymys on rajatapauksesta, mutta syytettä ei näytetty toteen.

Mies perusti rikokseen yllyttävän Facebook-ryhmän
Hovioikeus 2011, useita syytekohtia.

Mies perusti avoimen Facebook-ryhmän nimellä "Otetaan oikeus omiin käsiin ja poistetaan rikolliset mamut pois Suomesta!!!". Otsikon viereen mies sijoitti valokuvan, joka esittää nuorta ulkomaalaistaustaista lasta. Kuvan ylälaitaan oli kirjoitettu teksti "Jotta lapsenlapsesi ei näyttäisi tältä".

Valokuvan alla oli vielä ollut teksti "Tee työtä, jolla on tarkoitus" ja sen alla "Rajavartiolaitos" sekä laitoksen logo.

Mies sai samassa oikeuskäsittelyssä tuomiot laittomasta uhkauksesta ja kunnianloukkauksesta. Tapaukset koskivat hänen avaamaansa toista Facebook-ryhmää "Olen valmis istumaan muutaman vuoden Astrid Thorsin taposta".

Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden sakkotuomion kolmen kuukauden ehdolliseksi vankeudeksi.

Mies myi 30 CD-levyä White Power -musiikkia
Käräjäoikeus 2010, 64 päiväsakkoa (384 euroa).

Syytetty levitti yhdysvaltalaista musiikkia, jonka sanoituksissa oikeuden mukaan kehotetaan ajamaan kaikki vierasmaalaiset ulos Saksasta. Tuomioistuin tulkitsi myös, että sanoituksissa väitetään maahanmuuttajien levittävän tartuntatauteja.

Lisäksi kappaleissa kehotetaan väkivaltaiseen taisteluun etnisiä kansanryhmiä sekä homoseksuaaleja kohtaan.

Poliitikko loukkasi sarkastisella kirjoituksella etnistä ryhmää
Korkein oikeus 2010, 50 päiväsakkoa (400 euroa).

Poliitikko kirjoitti blogissaan, että "ohikulkijoiden ryöstely ja verovaroilla loisiminen on [erään etnisen ryhmän] kansallinen, ehkä suorastaan geneettinen erityispiirre."

Kirjoitus on väännös sanomalehti Kalevan pääkirjoituksesta, jossa arveltiin "päissään tappamisen olevan suomalaisten kansallinen, ehkä suorastaan geneettinen erityispiirre." Poliitikko huomautti jo alkuperäisessä blogikirjoituksessaan, ettei käsittele sarkastista kirjoitustaan faktana.

Poliitikko vapautettiin syytteestä sekä käräjäoikeudessa että hovioikeudessa, mutta tuomittiin Korkeimmassa oikeudessa. Samassa oikeuskäsittelyssä hänet tuomittiin uskonrauhan rikkomisesta. Poliitikko on valittanut tuomiostaan Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimeen.

Poliitikko toimi rikoksentekohetkellä kunnallispoliitikkona ja nykyisin kansanedustajana.

Mies vertasi keskustelupalstalla turvapaikanhakijoita eläimiin ja piti ulkomaalaisiin kohdistuvaa väkivaltaa hyväksyttävänä
Hovioikeus 2009, 40 päiväsakkoa (240 euroa).

Syytetty julkaisi avoimella keskustelupalstalla 2009 viestin, jossa siteerasi poliisilaitoksen tiedotetta vastaanottokeskuksen ikkunan rikkomisesta ja turvapaikanhakijan pahoinpitelystä.

"Nyt alkaa pikku hiljaa oleen oikeeta meininkii..tosi hyvältä näyttää.. vaan sattuu enempi tälläsii.. kyllä nyt saa nukuttuu oikeen makeet unet kun luin et nyt on alettu siirtyyn puheista tekoihin.."

Samassa kirjoituksessa verrattiin turvapaikanhakijoita eläimiin ja julistettiin, että Suomi kuuluu suomalaisille. Hetkeä myöhemmin syytetty julkaisi toisen viestin, jossa syytetty oikeuden mukaan hyväksyi väkivallan turvapaikanhakijoita kohtaan.

Viisi päivää myöhemmin syytetty kirjoitti vielä viestin, jossa sanoi ajavansa autolla vihaamansa kansanryhmän edustajien yli.

Mies kutsui keskustelupalstalla kansanryhmiä roskaväeksi
Hovioikeus 2009, 50 päiväsakkoa (300 euroa).

Mies julkaisi 2008 avoimella keskustelupalstalla viestin, jossa todettiin:

”…voin sanoa suoraan, että en pidä [etninen ryhmä], [toinen etninen ryhmä], tai muusta roskaväestä paskan vertaa.”

Poliittiko kutsui ulkomaalaisia rikollisiksi ja sosiaaliturvan väärinkäyttäjiksi TV-lähetyksessä
Hovioikeus 2009, 50 päiväsakkoa (600e).

Syytetty vieraili Ylen suorassa vaalitentissä vuonna 2007 eduskuntavaaliehdokkaana ja sanoi lähetyksessä, että tiettyjen kansanryhmien edustajat väärinkäyttävät saatavilla olevaa sosiaaliturvaa ja "ainoastaan vievät suomalaisilta rahaa".

Oikeuden mukaan syytetty esitti halventavia nimityksiä kansanryhmän edustajista ja sanoi, että sen edustajat "eivät tule tätä maata milloinkaan rakentamaan, tilastoja kaunistamaan muuta kuin ainoastaan rikoksilla", todeten erään etnisen ryhmän olevan tästä hyvä esimerkki.

Syytetty kertoi pitävänsä hyväksyttävänä, että rikokseen syyllistyneitä tiettyjen kansanryhmien edustajia rankaistaan "omankädenoikeudella".

Syytetty on kaupunginvaltuutettu ja pienpuolueen puheenjohtaja.

Kaksi miestä julkaisi yli 40 sivustoa ulkomaalaisvastaista materiaalia
Hovioikeus 2009, useita syytekohtia.

Kaksi syytettyä laati vuonna 2005 kaikkien saataville yhteensä 41 sivustoa käsittävän aineiston, joka sisälsi suuren määrän tekstiä, kuvia ja kymmenen puhuttua aineistoa sisältävää äänitettä.

Oikeuden mukaan syytetyt muun muassa samaistivat [etnisten ryhmien edustajat] eläimiin ja vertasivat ryhmiä sairauksiin. Lisäksi he julkaisivat piirroksia, jotka oikeuden mukaan halvensivat etnisiä ryhmiä.

Molemmat todettiin syylliseksi kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, uskonrauhan rikkomisesta sekä useasta törkeästä kunnianloukkauksesta. Toiselle syytetyistä tuomittiin ehdoton ja toiselle ehdollinen vankeusrangaistus.

Mies väitti keskustelupalstalla maahanmuuton rapauttavan suomalaista yhteiskuntaa
Hovioikeus 2009, 30 päiväsakkoa (1560 euroa).

Syyttäjän mukaan syytetty väitti julkisella foorumilla, että tietty kansanryhmä tekee ruumiskasoja kaikesta mihin koskee, sen edustajilla on muita alhaisempi älykkyysosamäärä ja kansanryhmän maahanmuutto "rapauttaa rodun, kulttuurin, lain ja järjestyksen".

Syytetyn mukaan kirjoitusten merkitys muuttui, kun ne nostettiin pois asiayhteydestään.

Käräjäoikeus jätti rangaitsematta, koska piti rikosta vähäisenä. Hovioikeus tuomitsi syytetyn sakkorangaistukseen.

Mies kutsui blogissaan kansanryhmää alikehittyneeksi
Hovioikeus 2008, 60 päiväsakkoa (360 euroa).

Syytetty kirjoitti omilla verkkosivuillaan blogijulkaisuissa, että tietyn kansanryhmän mielestä ryöstöt, raiskaukset, nepotismi, korruptio, klaanisodat, taikausko ja hetken mielijohteesta tehdyt murhat ovat "normaalia meininkiä".

"[Kansanryhmä] noudattaa valkoisen yhteiskunnan säätämiä lakeja vain silloin, kun niitä konkreettisesti ylläpidetään kovalla kurilla. Jos kuri heltyy, [etnisen ryhmän] biologinen kansanluonne manifestoituu heidän käytöksessään."

Kirjoitusten mukaan (toimittajan tiivistys) tietty kansanryhmä käyttäytyy Pohjois-Amerikassa "jotakuinkin siedettävästi" vain silloin kun ovat "selvästi vähemmistönä". Kirjoitusten mukaan nämä ryhmät tarvitsevat valkoista "miehittäjää", joka pitää yllä kuria ja järjestystä.

Oikeuspöytäkirjojen lisäksi syytetty kirjoitti lisäksi, että ”leijonakin voi totella sirkuksessa ihmistä kun sitä pidetään kurissa ruoskalla.”

Runokirjassa uhattiin etnistä ryhmää
Hovioikeus 2008, 30 päiväsakkoa (510 euroa).

Mies painoi 200 kappaleen painoksen kirjoittamastaan runokirjasta.

Kirjan säkeissä muun muassa puhuttiin myönteiseen ja ihalevaan sävyyn vainottujen kansanryhmien "polttamisesta" toisen maailmansodan aikana ("Se on kuitenkin niin kaunista, kun [etnisen ryhmän edustajia] soithtuna palaa").. Runojen riveillä vihjattiin, että Hitlerin työ pitäisi saattaa loppuun.

"Poliittista keskustelua" herättääkseen mies lähetti kirjoja muun muassa presidenttiehdokkaille ja maahanmuuttajataustaisille kansanedustajille.

Sakkorangaistuksen lisäksi runokirjan noin 200 painettua kappaletta määrättiin takavarikoitavaksi.

Mies spekuloi keskustelupalstalla etnisen ryhmän edustajien "harventamisella"
Käräjäoikeus 2008, 60 päiväsakkoa (540 euroa).

"Näin keväällä taas kissa- ja koirakeskustelu käy kuumana, mutta mihis ympärivuotinen ongelma [erään kansanryhmän edustajat] on unohunu? Ne perkeleen rosmot ja loiseläjät aiheuttaa varmasti enemmän vainkoa kuin kaikki eläimet yhteensä. Olisiko jollain htyvä konsti harventaa maamme [etninen ryhmä]-kantaa? Kaatolupia ei varmaan ihan vielä myönnetä ja vaikee niitä on myrkyttääkin."

Syytetty kirjoitti viestinsä yleiselle keskustelupalstalle.

Yleisökirjoituksen natsisympatiat toivat sakkoja sekä kirjoittajalle että vastaaville toimittajille
Hovioikeus 2007, 30 päiväsakkoa (570 euroa).

Lehden lukija (syytetty) kirjoitti mielipidekirjoituksen, joka käsitteli käynnissä ollutta konfliktia Lähi-idässä.

Kirjoituksessa oli lause, jossa syytetty sanoi toivovansa, että "aika ja kaasu" olisi riittänyt Hitlerin suunnitelmien loppuunsaattamiseksi toisen maailmansodan aikana.

Kirjoitus julkaistiin sellaisenaan kahdessa eri lehdessä. Toisen lehden toimituspäällikkö sai sakkoja kansanryhmää vastaan kiihottamisesta ja toisen lehden päätoimittaja sakkoja päätoimittajarikkomuksesta.

Käräjäoikeus ei katsonut, että syytetyn kirjoitus sisälsi kehotusta toimia väkivaltaisesti etnistä ryhmää vastaan. Tästä huolimatta syytetty sekä toimituspäällikkö tuomittiin kansanryhmää vastaan kiihottamisesta.

Mies vertasi maahanmuuttoa infektiosairauteen nettisivuillaan
Käräjäoikeus 2007, 25 päiväsakkoa (825 euroa).

Mies koosti henkilökohtaisille sivuilleen materiaalia, jotka käsittelivät maahanmuuttoa. Käräjäoikeus katsoi, että teksteissä esitetään yleistäviä näkemyksiä maahanmuuttajista.

Tuomiota päätettäessä viitattiin ainakin lauseisiin "Suomesta tullut suosittu maa loisiksi pyrkiville" ja "Loisten poistaminen Suomesta tulee veronmaksajille kalliiksi".

Syyttäjän mukaan aineistoissa verrattiin maahanmuuttoa infektiosairauteen.

Mies levitti kansanryhmää solvaavaavia propagandakirjoja
Hovioikeus 2004, 30 päiväsakkoa (1980 euroa).

Mies julkaisi ja levitti tuhat kappaletta kirjaa, joka sisälsi kansanryhmää solvaavaa tekstiä ja perätöntä "historiankirjoitusta".

Kirjan mukaan erään kansanryhmän edustajat murhasivat Venäjän tsaarin, käynnistivät vuoden 1917 lokakuun vallankaappauksen ja perustivat koronkiskontaan perustuvan pankkilaitoksen. Sittemmin kirjan mukaan ryhmän edustajat ovat valmistelleet kolmatta maailmansotaa ja ja vallanneet läntiset tiedotusvälineet.

Oikeus katsoi, että kirja sisältää perusteettomia väitteitä historiallisista tapahtumista ja väitteiden tarkoituksena oli aiheuttaa vihamielisyyttä ja syrjintää etnistä ryhmää vastaan. Oikeuden mukaan myös mielipiteinä esitetyt "arvoasetelmat" oli esitetty loukkaavasti ja häpäisevästi.

Mies julkaisi verkkosivuillaan maahanmuttovastaisia atikkeleita
Käräjäoikeus 2001, 40 päiväsakkoa (1600 markkaa).

Syytetty julkaisi sivuillaan artikkelin, jossa annettiin "ohjeita" erään kansanryhmän edustajien varalle.

Tekstin mukaan kansanryhmän edustajat eivät ole tottuneet näkemään paljasta pintaa, joten jo pelkkä reiden tai nilkan näkeminen "voi johtaa raiskaukseen".

"Jo pelkkä halaaminen voi antaa sellaisen käsityksen, että tie sänkyyn olisi jo auki. [Kansanryhmän edustajat] voivat tulkita ne kutsuksi intiimiin kanssakäymiseen ja mikä pahinta, nainen voi leimautua 'yleiseksi'."

Lisäksi syytetyn sivuilta löytyi jonkun muun kirjoittama teksti, jossa kehotetaan muun muassa kivittämään rikki erään kansanryhmän edustajien ikkunat sekä käyttämään suoraa väkivaltaa "elintasosyöpäläisiä" kohtaan. Tässä tekstissä etnisten ryhmien edustajia kutsutaan ainakin rikolliksi, huumekauppiaiksi ja HIV-positiivisiksi raiskaajiksi.

Syytetty sanoutui sivuillaan tekstin julkaisun yhteydessä irti tekstistä, mutta oikeuden mielestä sillä ei ollut merkitystä syyllisyyttä arvioitaessa.

Suosittelemme