Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Tutkimus: Epäsäännölliset nukkumaanmenoajat yhteydessä lasten käytösongelmiin

Brittitutkijoiden mukaan vuosien varrella erilaiset käytösongelmat lisääntyivät lapsilla, joiden nukkumaanmenoajat vaihtelivat. Tarkkaavaisuus-, käytös- ja tunne-elämän ongelmat vähenivät, jos lapsi alkoi noudattaa säännöllisempää rytmiä. Tutkijoiden tulokset julkaistiin Pediatrics-lehdessä.

Lapsi nukkuu.
Kuva: YLE Etelä-Karjala
Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Epäsäännöllinen unirytmi ja vaihtelevat nukkumaanmenoajat saattavat brittitutkijoiden mukaan lisätä lasten käytöshäiriöitä. Univaje ja vuorokausirytmin häiriintyminen todennäköisesti selittävät yhteyden.

Tutkijoiden tulokset julkaistiin Pediatrics-lehdessä, ja ne perustuvat 10 000 lapsen tietoihin. Nukkumaanmenoaikoja kyseltiin lasten ollessa 3-, 5- ja 7-vuotiaita. Käytösongelmista ja -häiriöistä kyseltiin vanhemmilta ja opettajilta.

Vuosien varrella erilaiset käytösongelmat lisääntyivät lapsilla, joiden nukkumaanmenoajat vaihtelivat, mutta tarkkaavaisuus-, käytös- ja tunne-elämän ongelmat vähenivät, jos lapsi alkoi noudattaa säännöllisempää rytmiä. Tämä viittaa siihen, että epäsäännölliseen vuorokausirytmiin liittyvät haitat ovat tilapäisiä ja korjattavissa.

Nukkumaanmenoajat vaihtelivat eniten lasten ollessa kolmivuotiaita, mutta seitsemän vuoden iässä joka toinen lapsi meni nukkumaan puoli kahdeksan ja puoli yhdeksän välillä. Epäsäännölliset ja myöhäiset nukkumaanmenoajat olivat yleisempiä perheissä, joiden taloudellinen ja sosiaalinen tilanne oli vaikea, mutta tämä ei selittänyt tuloksia.

Suosittelemme