Hyppää sisältöön

Historialuentojen rokkistara vetää tuvan täyteen joka kerta

Opetusneuvos Sakari Viinikainen kertoo elävästi niin rautateiden kuin kansalaissodankin historiasta. Hänen mielestään tulevaisuutta ei voi suunnitella, ellei ihminen tunne omia juuriaan tai kotipaikkansa historiaa.

Kuva: Kirsi Partanen / Yle
Valtteri Kykkänen

Opetusneuvos Sakari Viinikaisen pitämistä historialuennoista on ehtinyt kasvaa Kouvolassa jo jonkin sortin ilmiö. Kansalaisopistossa ja kirjastossa pidettävät luennot käsittelevät niin rautateiden, seurakuntien kuin viime sotien historiaa Kouvolassa ja Kymenlaaksossa. Erityisen paljon ihmisiä ovat kiinnostaneet talvi- ja jatkosotaa sekä myös kansalaissotaa käsittelevät luennot. Viinikainen on ollut myös kirjoittamassa Kouvolan sotilashistoriaa käsittelevää kirjaa.

Nykyään eläkkeellä oleva Viinikainen on toki tutustunut tarkasti arkistomateriaaleihin, mutta osa hänen kertomistaan tarinoista on sellaisia, että niitä ei virallisista papereista löydy.

- Työssä on auttanut paljon se, että olen tutkinut perusteellisesti esimerkiksi oman sukuni historiaa, sanoo Viinikainen.

"Sakkea kuuntelisi vaikka viikon syömättä"

Kouvolan pääkirjaston kirjastovirkailija Kini Laine kertoo hämmästyvänsä joka kerta Viinikaisen luentojen suosiosta. Kirjaston sali on tullut täyteen kerta toisensa jälkeen.

- Sitä ajattelee joka kerta, että tuleekohan tänne ketään. Sitten ajattelee, että kunpa ei tulisi enää ketään kun sisään ei mahdu, naurahtaa Laine.

Laineen mielestä luentojen vetovoima johtuu suuren tietomäärän lisäksi siitä, että Viinikainen osaa kertoa aiheistaan mukaansatempaavalla tavalla. Miestä on joissakin yhteyksissä tituleerattu jopa historian rokkistaraksi. Tarinat kerrotaan kuin ne olisivat tapahtuneet vasta äskettäin ja ne tuodaan lähelle kuulijaa. Suurin osa kuulijoista on eläkeläisiä, mutta paikalla on myös entistä enemmän lähihistoriasta kiinnostuneita nuoria.

Laine vertaa luentoja jopa herätyskokouksiin, josta yleisö lähtee lopuksi pois hymy kasvoillaan.

Eräs asiakas sanoi, että Sakkea kuuntelisi vaikka viikon syömättä

Kini Laine

- Eräs asiakas sanoi, että Sakkea kuuntelisi vaikka viikon syömättä, kertoo Laine.

Sakari Viinikainen menee ylisanoista jopa hieman hämilleen. Hän kertoo olevansa iloinen siitä, että kiinnostus historiaa kohtaan on kasvanut Kouvolassa näinkin paljon.

- Oman paikkakunnan historian ja omien juurien tuntemisella on älyttömän suuri merkitys siihen, miten asioista nykyään ajatellaan ja miten sitä hyödynnetään tulevaisuudessa, kuvailee Viinikainen.

Vanhat tarinat ovat ihmisessä syvällä

Viinikainen korostaa myös tarinankerronnan merkitystä. Vanhat tavat ja tarinat ovat siirtyneet aina sukupolvelta toiselle tarinoiden muodossa "savupirttien hämärässä". Siitä syntyy jatkumo, jota voi olla vaikea käsittää globaalissa nykymaailmassa ja nykyisen tekniikan aikakaudella.

Vaikka meillä olisi miten hienot sosiaaliset mediat, niin ne perusasiat elävät syvällä tasolla ja sytyttävät ihmisen

Sakari Viinikainen

- Tällaiset asiat ovat syvällä ihmisen sisimmässä. Vaikka meillä olisi miten hienot sosiaaliset mediat, niin ne perusasiat elävät syvällä tasolla ja sytyttävät ihmisen, Viinikainen pohtii.

Kouvolan valtuustossa sitoutumattomien ryhmään kuuluva Viinikainen näkee, että Kymenlaaksossa ei välttämättä edes ymmärretä alueen historiallista merkitystä. Sota- ja rautatiehistorian lisäksi vanha rajaseutu on kiinnostava suomalaisen teollisuuden ja vaikkapa kartanoiden osalta. Aatteet, kulttuurit, uskonnot ja kaupankäynti ovat aina kohdanneet Kymenlaaksossa.

- Vaikka Varsinais-Suomea ja Turkua aina korostetaan, niin tämä on Suomen historiallisinta ja siinä mielessä hienointa aluetta, Sakari Viinikainen sanoo.

Suosittelemme sinulle