Hyppää sisältöön

Valtio jätti Tornion yksin Matkakeskuksen kanssa

Tornion ja Haaparannan matkakeskuksesta on tullut esimerkki siitä, kuinka EU:ssa ei pitänyt käydä. Ihmisten ja tavaroiden liikkumisen piti olla esteetöntä ja elämän erityisesti rajaseudulla mukavan kansainvälistä ja byrokratiasta piittaamatonta.

Matkakeskuksen rakennustyömaa elokuussa 2013.
Kuva: Yle / Riikka Rautiainen
Tiina Rantamartti

Matkakeskus on Tornion ja Haaparannan yhteinen hanke, jota on rahoittanut myöskin Euroopan Unioni. Tosiasiassa matkakeskus on nyt varsinainen murheenkryyni ja edelleenkin pohditaan keinoja, kuinka suomalaiset voisivat ylipäätään toimia rakennuksessa, joka sijaitsee Ruotsin puolella, 60 metriä Suomen rajasta.

Arvonlisäverotuksen eroihin liittyvää ongelmaa ei ole vetoomuksista huolimatta ratkaistu kummankaan maan ministeriöissä.

Sekä Tornio että Haaparanta olisivat halunneet, että suomalaiset voisivat toimia fyysisesti Ruotsin puolella sijaitsevassa, mutta molempien rahoittamassa matkakeskuksessa Suomen lakien mukaan.

Ministeriöistä tulleen viestin mukaan Ruotsissa toimivan matkakeskuksen verot on maksettava Ruotsiin, eikä poikkeusta tästä voi tehdä ilman vuosia kestävää prosessia, jos silloinkaan.

Matkahuolto yrittää löytää ratkaisua

Tuoreimman siirron on nyt tehnyt Matkahuolto Oy, joka etsii kuumeisesti paikallista ratkaisua kyetäkseen toimimaan vuoden vaihteessa avattavassa matkakeskuksessa.

Matkakeskuksesta lähtevien pakettien kuljetusmaksujen arvonlisäverot on maksettava Ruotsiin ja nyt Matkahuolto yrittää päästä sopimukseen käytännöistä suoraan Ruotsin veroviraston kanssa.

Matkahuollon liiketoimintapäällikkö Heikki-Pekka Alakärppä kertoo, että ennen mahdollista valtioiden välistä sopimusta Matkahuolto tilittäisi verot Ruotsiin ilman, että suomalaiselle asiakkaalle koituisi siitä vaivaa tai lisäkuluja.

- Me toimisimme omalla rahti- ja kassajärjestelmällä, joka tuottaa Suomen alv:n mukaiset kuitit. Sitten esimerkiksi kolmen kuukauden välein tilittäisimme Ruotsin 25 prosentin alv:n mukaiset verot Ruotsin verovirastolle. Tämä vaatii manuaalista työtä, koska meidän järjestelmää ei pystytä muuttaman Ruotsin alv:n mukaiseksi.

- Arvonlisäverotuottojen tilitys koskisi yksityisiä kuluttajalähetyksiä. Nämä verot menetettäisiin kokonaan Ruotsin puolelle, Alakärppä sanoo.

Me toimisimme omalla rahti- ja kassajärjestelmällä, joka tuottaa Suomen alv:n mukaiset kuitit. Sitten esimerkiksi kolmen kuukauden välein tilittäisimme Ruotsin 25 prosentin alv:n mukaiset verot Ruotsin verovirastolle.

Heikki-Pekka Alakärppä

Myös yrittäjä ajettaisiin Ruotsiin

Arvonlisäverojen lisäksi myös Matkahuollon tornioilainen asiamiesyrittäjä joutuisi siirtymään Ruotsiin.

- Nykysysteemin mukaan yrittäjä joutuu rekisteröitymään Ruotsiin ja hoitamaan yritysverot ja muut velvoitteet Ruotsiin. Sitäkin tässä nyt selvitetään, Heikki-Pekka Alakärppä kertoo.

Alakärppä tähdentää, että tässä tilanteessa nyt selviteltävänä olevat vaihtoehdot ovat ainoita, jos Matkahuollon palveluita ylipäätään halutaan tarjota uudessa yhteisessä Matkakeskuksessa.

- Jos tämä ei onnistu, emme tietenkään voi toimia tässä keskuksessa. Sitten pitää miettiä uudestaan ja yrittää löytää parempia ratkaisuja. 

Suosittelemme sinulle