Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Namibian presidentti kehotti suomalaisyrityksiä Namibian markkinoille

Muun muassa kauppasuhteet olivat esillä tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Namibian presidentin Hifikepunye Pohamban keskusteluissa.

Avaa Yle-sovelluksessa

Suomessa valtiovierailulla oleva Namibian presidentti Hifikepunye Pohamba kannustaa suomalaisia yrityksiä tutkimaan toimintamahdollisuuksia Namibiassa.

Presidenttien keskustelujen jälkeen Pohamba sanoi Namibian helpottaneen ulkomaisten yritysten toimintaedellytyksiä maassa. Toistaiseksi suomalaisyritysten investoinnit Namibiaan ovat olleet vähäisiä.

Namibiassa on esimerkiksi kaivosteollisuutta ja maa on maailman neljänneksi suurin uraanin tuottaja.

Suomen ja Namibian välisten suhteiden ja yhteistyömahdollisuuksien lisäksi presidentit keskustelivat muun muassa alueellisista kysymyksistä. Myös koulutus- ja kulttuuriasiat olivat esillä.

Pitkät suhteet

Sekä tasavallan presidentti Sauli Niinistö että hänen namibialainen virkaveljensä kiittelivät lehdistötilaisuudessa maiden pitkäaikaisia ja lämpimiä suhteita.

Suhteet alkoivat jo vuonna 1869, kun ensimmäiset suomalaiset lähetystyöntekijät saapuivat Namibian pohjoisosaan. Suomi myös tuki vahvasti Namibian itsenäistymisprosessia.

Presidentti Martti Ahtisaarella oli keskeinen rooli hänen toimiessaan YK:n Namibia-valtuutettuna itsenäisyysprosessin aikana.

Namibian presidentti Hifikepunye Pohamba tapaa vierailunsa aikana myös pääministeri Jyrki Kataisen.

Edellisen valtiovierailun Suomesta Namibiaan teki presidentti Tarja Halonen vuonna 2011.

Suosittelemme sinulle